Ve smetanové Litomyšli vyhrál Pavel Oškrkaný

V pátek 10. června se v rámci festivalu Chebské dvorky konala v Litomyšli vůbec první slam poetry exhibice. Na zahrádku baru Underground dorazilo pět slamerů a několikrát tolik diváků.

Akce začala o něco později, protože moderátor Anatol Svahilec měl na cestě drobné zpoždění. Nicméně ihned jak dorazil k mikrofonu umístěnému u dětského pískoviště, začal moderovat. Přivítal ve Smetanově rodném městě své kolegy Honzu Dibitanzla, Adeladlu, Pavla Oškrkaného a domácího Tomáše Jirečka. Ti mu za odměnu nechali číslo jedna, a tak Anatol začínal Smrtikolem. Všichni slameři až na Tomáše Jirečka, zvolili v prvním kole pevné texty. Diváci, kteří byli asi bez výjimky na slamu poprvé, drželi bodové hodnocení poměrně nízko. Nejvyššími body v prvním kole byly sedmička a osmička, ovšem porotce na baru volil mnohdy i mnohem nižší čísla. Pořadí tak bylo po prvním kole velmi vyrovnané a rozdíly minimální.

Druhé kolo začínal Tomáš Jireček z nedalekého Osíka svou (strukturovanou) improvizací. V ní pokračovala také Adeladla a povedeným slamem ze tří slov i Honza Dibitanzl. Celé druhé kolo improvizátorů se točilo kolem Bedřicha Smetany i proto, že v těchto dnech v Litomyšli probíhá světoznámý festival na jeho počest. Se svými texty na improvizátory tematicky navázali také Pavel Oškrkaný výstupem o jmenovkyni známého hudebního skladatele – Emmě Smetana a Anatol Svahilec textem přímo o něm s názvem „Cože?!“ Právě tyto dva slamy dosáhly největšího ohlasu v publiku a zdálo se, že dostanou nejvíce bodů, protože po vlažném úvodu atmosféra krásně gradovala. Anatol Svahilec ovšem ke třem desítkám, k nimž diváky nenápadně vyzval, dostal právě od barového porotce dvojku. To mu v konečném součtu stačilo na dělené třetí místo s Honzou Dibitanzlem. O bod před nimi skončil Tomáš Jireček a vítězem historicky první exhibice v Litomyšli se stal Pavel Oškrkaný. Všichni zúčastnění doufají, že nebyla také historicky poslední a těší se na další setkání v tomto krásném východočeském městě.

Jeden z nejmladších slamových porotců vůbec. Foto: T J Foto.
Jeden z nejmladších slamových porotců vůbec. Foto: T J Foto.
A zároveň i jeden z nejakčnějších diváků. Foto: T J Foto.
A zároveň i jeden z nejakčnějších diváků. Foto: T J Foto.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*