Mezinárodní slam v Praze ovládl Rakušan Elias Hirschl

V originálních prostorách Půdy domu s číslem popisným 1 v Thámově ulici se ve čtvrtek 9. června uskutečnil výborně obsazený mezinárodní slam. Po obdobné olomoucké akci zavítali slameři z Čech, Moravy, Slovenska, Rakouska, Estonska a Kanady také do Prahy. Zde se k nim navíc přidal Američan Matthew Siegel ze San Franciska, kamarád rakouského mistra Eliase Hirschla.

Tento našlapaný slam měl ještě hned dva předskokany. Před prvním kolem to byl mistr ČR 2015 Rimmer, který oblažil svým slamem o štěstí s anglickými titulky. Před druhým naopak přímo v angličtině mluvil Ondřej Lidický. Na přestávku mezi jednotlivými koly nezbyl čas, Půda musela být v deset vyklizena, a tak se diváci museli „obsloužit“ během výstupů. Jak diváky informoval Anatol Svahilec, jenž celý večer uváděl v angličtině a z trámu ve výšce tří metrů, zejména proto, že to bylo jediné místo, odkud se daly odklikávat titulky.

V prvním kole mezi slamery převažoval trend mluvit v rodném jazyce, jemuž se vymykali jen Čechoslováci. Barbora, Ondra Hrabal a Dorota Bachratá slamovali v angličtině a Pavel Oškrkaný německy. Druhému kolu jasně dominovala angličtina, které se opět vymykaly dva české texty (Ondrův Zemanuel Kant a Bářiny Kolena, palce) a Dorotčina slovensko-anglická improvizace. Ostatní slameři mluvili výhradně anglicky. Slam poetry se tak Pražanům představila v šesti jazycích a zhruba ve stejném počtu dialektů angličtiny. Soutěžní část večera otvírala Barbora, jíž následovali Rakušan Elias Hirschl, Quebečan Jean-Maxime Levesque, Ondra Hrabal (z United States of Slovácko), Slovenka Dorota Bachratá, Estonec Janar Sarapu, Sanfrancisčan Matthew Siegel a peloton uzavíral a následně otevíral Pavel Oškrkaný (také z United States of Slovácko, což je fiktivní stát hned vedle Svahilska). Ve druhé části nejlépe finišovali Elias Hirschl a Barbora. Elias s přehledem vyhrál obě kola, to druhé dokonce full housem. Poprvé tak v tomto týdnu v České republice zvítězil někdo jiný než Ondřej Hrabal, kterému k jeho moravskému doublu v Brně a Olomouci dodatečně gratulujeme. Druhé místo si z Půdy odnesla Barbora, jež tak přidala k olomouckému pomyslnému bronzu další medailové umístění. Kdoví, jak by to dopadlo, kdyby byly v ČR tři mezinárodní slamy… Třetí příčku v Praze obsadil Pavel Oškrkaný. Vyměnil si tak s Barborou místo z podzimního mezinárodního slamu v Plzni, kde bylo jejich pořadí obrácené, dokonce i s podobným bodovým rozdílem.

Velké poděkování patří všem slamerům, kteří se sjeli do Prahy a Olomouce z celého světa, pořadatelům včerejška Anatolu Svahilci a dalším včetně DJe Rizzotta a v neposlední řadě také organizátorům Bobu Hýskovi, Matthew Sweeneymu a jejich spolupracovníkům za olomouckou akci a také výborné titulky. Desítky diváků v Olomouci i v Praze je zcela jistě ocenily.

Anatol na svém čapím hnízdě. Foto: Barbora.
Anatol na svém čapím hnízdě. Foto: Barbora.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*