Saharský slam v Plzni

Dne 25. května se v music baru Anděl uskutečnila již tradiční bitva poetů o přízeň publika, nesoucí název Slam poetry. Osm slamerů dnes přišlo porovnat kvalitu svých rýmů, obsahu a přednesu. Jejich soudci, jim mohli svůj názor sdělit body, ostatní slovně o přestávce. Očekával se velmi zajímavý souboj, neboť chyběl král posledních měsíců, Anatol Svahilec, tudíž slameři měli pré a jeden z nich mohl pomýšlet i na nejvyšší příčku, ač pořadí samotní účinkující, na rozdíl od diváků, příliš neřeší.

V baru je nesnesitelné horko. Nedá se tam příliš vydržet, proto se vystupující i diváci koncentrují na ulici před sálem. Až když zazní pomyslný gong, vydává se dav do útrob budovy. Teplota ještě o několik stupňů stoupá. Rozehřívat diváky není třeba, pokud mluvíme o stránce fyzické, ale někdo je musí naladit na onu poetickou vlnu. Této role se ujímá Kňour, dnešní předskokan. Svým typickým projevem, kde se stále častěji objevují rýmy, rozebírá svou včerejší cestu autobusem. Připravuje půdu pro prvního soutěžícího. Ten si říká Lef L’Leviatan. Volí pohybově náročnou báseň Tolstého odysea, která v kombinaci s vedrem působí, že na konci je už opravdu zpocený. Diváci si toho cení a na to, že začínal, dostává slušné body. Na něj navazuje objev minulého měsíce, Dr. Filipitch. Rozpovídává se o vyhnání z ráje a způsobu mužského myšlení. Nejlépe to vyjadřuje citát z jeho básně: „Myslím penisem, tedy jsem.“ Až z Moravy k nám přijela Markéta Eff. Vybírá si vážnější notu a otevřeně kritizuje současný vzrůstající nacionalismus. Na české scéně má silné slovo improvizace, což se potvrzuje i dnes. Na podium se přišourává Lojza Kvádr s tím, že si představoval, jaké by to bylo slamovat v pětadevadesáti, proto to dnes zkusí. Rozjíždí slušnou show, při které velmi dobře imituje neurotického důchodce. Následuje Adeladla, dle klepů těhotná s Honzou Dibitanzlem (ovšem jediný, kdo to potvrdil, je Lojza Kvádr) a podobným tématem se opravdu zabývá. Přesněji záludnými zásahy Amorových šípů a pokrytectví společnosti. Další vystupující nás zdraví z Matrixu. Kdo je na tohle expertem? Přeci Rimmer. Jeho nákup ohřívače na vlhčené ubrousky všechny velmi baví a dostává se do vedení. Horko je opravdu úmorné, naštěstí kvalita vystoupení tělesné potřeby přebíjí. Na pódium skáče Metoděj Constantine. Rozjíždí improvizaci o svém prvním školním dnu. Diváci během rýmů doplňují zvuky věcí, které se objevily v příběhu. Metoděj i v Plzni s touto metodou sklízí úspěch a není daleko od full-house. První kolo zakončuje Švéd. Přednáší svůj česko-anglický slam věnovaný Kňourovi, ve kterém mluví o ledničce, jíž převáželi autem, než je zastavil policista. Po skončení prvního kola se všichni rychle valí ven na vzduch.

O přestávce se udá vždy mnoho zajímavých konverzací, ať je tedy zmíněna alespoň jedna. Jeden postarší pán přišel k jednomu ze slamerů, aby mu řekl, že jsou všichni slameři dobří, ale u něj hraje prim Merta, tak ať ho někdy pozveme. Těžko nesl vysvětlení, že by se mu asi nelíbila výše finanční odměny, navíc když jeden z nich už je v důchodu a druhý by s písní „Hastrmane, tatrmane“ asi těžko sklízel úspěch. Přesto je to zajímavý nápad a třeba ho jednou Tomáš Kůs nebo Bob Hýsek realizují.

Začíná druhé kolo. Švéd se věnuje Třetí říši a Židům, sice s humorem, ale zároveň s vážnou tváří, což je u něj neobvyklé. Sklízí vysoké body s výjimkou jedné sedmičky, jejíž držitelce se asi Švédovy názory nelíbily. Další se objevuje Metoděj, který stihl za přestávku oslepnout a ohluchnout. Přesto se odvážně vrhá do diváků a dokonce navštěvuje vrchní patro. I Rimmer volí na druhé kolo improvizaci. I tentokrát ho publikum zvláštně volenými slovy dostává do velmi zvláštních situací, tentokrát se impro točí kolem masírování Ježíše kozími rohy. Rimmer zároveň odstartoval jeden fenomén. Od této chvíle (Švédovi se to už stalo předtím) se bude v takřka v každém slamu vyskytovat Kňour. Následující performerka, Adeladla, se v improvizaci rozmluví o rybičkách v akváriu. Sérii improvizujících umělců uzavře Lojza Kvádr svým oblíbeným rádiem s přelaďováním stanic, tentokrát na téma kozy a lepra. Markéta děkuje všemožným osobnostem i své matce. Dr. Filipitch se bojí, že dostane přes držku, neboť jde rýpat do plzeňských žen. Vysvětlí přítomným, jak se balí holky ve všech plzeňských čtvrtích, přičemž naznačí, že v některých to jde opravdu snadno. Poslední slam předvádí Lef L’Leviatan. Týká se prospěšnosti kouření. A pak už zbývá jen vyhodnotit. Dělené třetí místo obsazuje Dr. FIlipitch a Lojza Kvádr. Nad nimi, jako vždycky, Švéd. Vítězí muž, kterému se to, dle jeho slov, už asi týden nepovedlo. Metoděj Constantine. Díky jeho a Lojzově přítomnosti je celý večer zakončen závěrečným cypherem. Za měsíc u Zacha.

 Lef L‘Leviatan

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*