Slam v Andělu plný překvapení i jistot

V úterý 26. dubna proběhla v plzeňském Andělu pravidelná exhibice Slam poetry. Jelikož jí již nekonkuroval hokej, mohlo se zde sejít takřka dvě stě diváků. A měli se opravdu na co dívat. Pokud by snad byli na slamu poprvé, a on je uhranul, mohli si koupit další číslo Slamovin a pročíst si kromě jiného i kalendář akcí pro květen.

Exhibici započal Nejhodnější Michal se svou vložkou o Černobylu, neboť právě před třiceti lety tato jaderná elektrárna vybuchla. Pokračoval Pavel Oškrkaný, který hledal krásu tam, kde není. Diváci jeho oběti, jež musel učinit, aby se pokusil nalézt krásu, neocenili a nedali mu, alespoň na Plzeň, vysoké body. Navázala plzeňská legenda Kňour. Ten povídal o tom, jak seděl v hospodě U Pantera, odkud chtěl vyhodit značně opilého mladíka. Nakonec si ovšem radši přesedl jinam. Sedl si a sledoval vystoupení úplného nováčka, Doktora Filipitche. Ten napřed vysvětlil svůj pseudonym a následně přednesl slam, kde použil při dobývání ženy všechny vzory, kterými čeština disponuje. Dostal hlavně devítky a desítky a ujal se vedení. Švéd četl, jak je nebezpečné příliš se rozšoupnout na třídním srazu. Anatol splatil svůj měsíc starý dluh a přednesl text o hluchotě Bedřicha Smetany s názvem: „Cože?!“, který chtěl říci už na Smetanovských dnech. Sklidil velký ohlas. Jediný zástupce moravského slamu, Jirka Juráň, zvolil text o Andělu a dalších andělech. Po nedávném vítězství na druhém Bytslamu se asi služebně nejstarší aktivní slamer Mikeš ukázal v Plzni. Jako vždy četl své skorobásně. O růžích, zoofilech, každý si prostě mohl vybrat. První kolo zakončovala jediná žena Barbora. Její silný slam o tom, jak slova slepí činy stál jako protiklad povětšinou vtipným textům předchozích vystupujících. Následovala dvacetiminutová přestávka.

I v druhém kole splnil roli předskokana moderátor. Jelikož jediný improvizátor večera byl Kňour a u něj jde o velmi specifickou improvizaci, proto zaimprovizoval Michal. Pak už došlo na soutěžící. Druhé kolo bylo neskutečně kvalitní a slameři se opravdu překonávali. Ale popořadě. Napřed Barbora věnovala svou báseň barmanům a také Augustině. Pak přišel Mikeš a nasadil svoje starší skorobásně. O zimě v roce 2005, v roce 2010 atd. Některá přirovnání, např. „Sex s tebou je jako duha. Tak krásný a tak zřídka.“ si budou diváci určitě dlouho pamatovat. Mikeš dostal velmi vysoké body. Následoval Jirka Juráň, který přivezl oproti svým zvyklostem vážný text, neboť svět není vždycky jenom sranda. Rozhodně se neztratil ani v této básnické poloze a nad hlavami porotců se objevily i desítky. Svahilec si hned jak jeden dluh splatil, udělal další. Chtěl napsat text o Černobylu, avšak nestihl to a tak dal před svým slamem aspoň přednášku o tom, jak výbuch probíhal. Pak už nasadil osvědčené soudruhy Elektrikáře a ve svém hodnocení viděl jen devítky a desítky. Po takovém výkonu se šlo Švédovi na pódium obtížně. Zvlášť když je Anatol jeho vzor, jak sám zmínil. Ovšem jeho text Ještě plodnější jízda takzvaně zbořil hitparádu a Švéd nebyl daleko od full house. Využil pro mnohé známého pocitu, kdy by si rádi ulevili, ale strach z trapnosti jim to nedovoluje. I nováček Doktor Filipitch se popasoval s druhým kolem dobře. Využil k tomu několik zpěváků a názvů písní (video zde). Kňour se rozhodl svůj slam věnovat rovnou celé rodině Svahilcojc a nazval své vystoupení Nejplodnější jízda. V ní vyprávěl, jak s Anatolem ve snu hledal neznámý předmět u Anatolovy matky. Ovšem nejlepší slam večera, alespoň pro autora článku, byl přednesen jako poslední. Napsal ho Pavel Oškrkaný a obsahoval jej, jeho bývalou přítelkyni, 37 básníků a 2 básnířky. Jeho nápady, třeba „Barboro raď!“ nebo, že stůl „Zeyer prázdnotou,“ byly opravdu velmi dobré. I on dostal za druhé kolo samé devítky a desítky.

Třetí skončil Doktor Filipitch a dosáhl tak hned při své premiéře bedny v Plzni, což se velmi cení a jde o úspěch i pro zkušené slamery. Jen bod za ním zaostal Mikeš. Dva body před ním byl Švéd. Opět. A vítěz trochu připomínal povídku otištěnou ve Slamovinách, Nejlepší, ve které hlavní hrdina také všechno vyhrával. Něčeho podobného ve slamu dosáhl Anatol Svahilec, vítěz dnešní exhibice. Jako první cenu dostal tričko Slam poetry s podpisy slamerů. To si ovšem nenechal a vydražil ho. Cena trička se nakonec vyšplhala na tisíc korun. Výtěžek půjde opět na expedici No Limits – Himalaya 2016, která se chystá vzít do Himaláje vozíčkáře a autor článku musí přiznat, že ho Anatol tímto činem silně dojal. Příští měsíc tedy opět v Andělu.

Lef L‘Leviatan

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*