S Bobem Hýskem o slamu i slaminářích

Na slamech je to vcelku nenápadný chlapík s dlouhými rusými vlasy, ovšem pokud se s ním začnete bavit, tak vám jeho myšlenky a názory zcela jistě utkví v paměti. Bob Hýsek je totiž guru českého slamu, kmotr moravského slamu, lektor na Katedře anglistiky a amerikanistiky FF UP v Olomouci, zakladatel unikátního klubu slam poetry a od loňska také jeden ze dvou hlavních organizátorů celostátní soutěže.

Kdy jsi poprvé slyšel o slam poetry?
Když jsem se ocitl jako nic netušící divák na prvním republikovém finále v Olomouci v roce 2003. O rok později jsem tamtéž tlumočil vystoupení a seminář Marca Smithe, duchovního otce slamu.

 Jak ses dostal k organizování olomouckých slamů?
V roce 2006 mě požádaly holky z Flédy, abych udělal regionál, protože o rok dřív na něj nikdo nepřišel, holt to dělaly na dálku z Brna. Pak se to nabalovalo – Noci básníků, Slamastyka, Kladivo huby, časem i speciální slamináře s mistry v oboru…

Na Univerzitě Palackého máš předmět zabývající se slam poetry. O co přesně jde?
Trénujeme přednes básní svých i převzatých. Postupně se řeší fonetické aspekty projevu včetně intonace a rytmu, pak řeč těla, dramatická struktura, využití emocí a prostoru, kontakt s publikem, základy tvůrčího psaní a zásady improvizace… Setkáváme se v kavárně (letos je to na Hoblině ve čtvrtky od 17:00) a není to jen univerzitní kurz, ale rovnou i Klub slam poetry, otevřený veřejnosti se všemi jejími jazykovými mutacemi a generačními propastmi.

Které slamy pravidelně organizuješ?
Všechny tradiční olomoucké. Krom zmíněné amatérské Slamastyky a mistrovského Kladiva huby k nim v posledních letech přibyl deblový Duo Slam, dámský Femislam a brzy snad dojde i na středoškolská klání.

Loni jsi se sdružením Detour Productions převzal organizování mistrovství ČR. Změnilo se tím něco pro tebe a pro českou slamovou scénu?
Podstatné je, že vznikl širší tým nadšenců i nad rámec Detouru. Největší změnou poslední doby jsou spanilé jízdy Anatola Svahilce, Pavla Oškrkaného a dalších borců, díky nimž slam poznávají lidé po celé republice a tím pádem přibývají i noví adepti – a také se k lepšímu změnilo mediální krytí, a to nejen na Youtube, ale hlavně skrze Slamoviny. Navíc se začínáme orientovat i na zahraničí, budou přibývat mezinárodní slamy.

Nestrádá rodina tvými slamovými aktivitami?
Nestrádá, život je estráda. Koneckonců vznikla díky slamu… Má tehdy budoucí manželka se přihlásila do kurzu Slam poetry a po škole získala deset bodů.

 Často slamy moderuješ. Vystoupíš také někdy se svými texty?
Dříve jsem tu a tam vystupoval, ale teď jsem na volné noze, takže mám fakt mrtě práce, navíc do slamového šuplíku hážu jen útržkovité nápady a letos chci konečně dopsat studii o slezských kořenech Karla Bukowského. Přiznám se ale, že mě láká i improvizované slamování, to slaňování ze slonovinového věžáku mezi posluchače, kdy se pády mění v eskapády, kdy slovní bobky v bič splétám, snově létám tak dlouho, dokud neklesnu… Impro je odvaha, něco jak vyčurat se ve snu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*