Ve Veselí rozhodl až battle ve čtyřech

Ve znovu vyprodaném veselském Kafé v kině se v sobotu 19. března sešli diváci už na druhé tamní exhibici. Slameři tentokrát přijeli v ještě silnější sestavě než minule. Byli mezi nimi oba vicemistři z loňského roku Anatol Svahilec a Jirka Juráň nebo skorovítězka Femislamu Zua Švierčková. Moderování večera se ujal kmotr moravské slam poetry Bob Hýsek, který ve své úvodní básni nechal diváky částečně nahlédnout do kolotoče českého slamu.

Začínal Anatol Svahilec, který si dle svých slov už dlouho nevytáhl jedničku, a jel na svém Smrtikole. Vzhledem k tomu, že toho večera musel dvakrát absolvovat desetikilometrovou cestu z Kunovic do Veselí nad Moravou, věděl o čem mluví. Anatol tímto slamem nasadil laťku kolem devíti bodů, kterou už pak celý večer všichni slameři úspěšně přeskakovali. Celkově bylo publikum velmi vnímavé a dokázalo ocenit všechny výstupy, jež se tradičně pohybovaly po celém slamovém spektru. Zua, která tam byla za dva, si vytáhla stejné číslo. Napřed porotce vyzvala, aby ukázali, v kolikátém měsíci těhotenství podle nich je, přičemž nějaký vtipálek složil číslo 23, a v osmém měsíci těhotenství pak mluvila o tikajících biologických hodinách. Pavel Oškrkaný si kladl otázky. Téměř domácí Jan Binder, který měl v publiku velkou podporu, mluvil v hlubokém a zároveň vtipném slamu o svých ranních návratech domů. Dan Kunz bez mikrofonu rozehrál velkou improvizovanou báseň s refrénem „No, je to tak.“ s níž vyhrál toto kolo. A na závěr první části měl Jirka Juráň depresi.

Po přestávce opět zahajoval Bob Hýsek a po něm už přišel Jirka Juráň se svým novým textem o víně a ženách. Dan Kunz mluvil o rozdílech nejen mezi muži a ženami a společně s Honzou Binderem všichni úspěšně přeskočili zmiňovanou devítkovou laťku. Pavel Oškrkaný použil velmi regionální slam včetně zmínky o Veselí nad Moravou a s desítkami a jednou devítkou vyhrál druhé kolo, byť velmi těsně, protože Anatol Svahilec dostal za své „Tažné ptáky“ pouze o bod míň. Mezi tyto desítkové slamy ještě vklínila Zua Švierčková svou novou báseň sepsanou o přestávce, z níž nejvíc utkvělo spojení „sypeš se mi.“

Pořadí na prvních třech místech bylo velmi vyrovnané – do dvou bodů se vtěsnali hned čtyři slameři, a po otázce Boba Hýska na diváky, zda chtějí vidět battle ve dvou nebo ve čtyřech si vybrali druhou možnost. Následovala krátká pauza, která přišla vhod publiku i slamerům, a po ní nové losování pořadí. Tentokrát si jedničku vytáhl Jirka Juráň se svým reklamním okénkem a dvojku Pavel Oškrkaný a absolutní rým. Byť jejich hodnocení vůbec nebylo špatné – převažovali devítky – celý večer ve svůj prospěch jednoznačně zvrátil Anatol Svahilec superrychlými dráhami, se kterými tentokrát dojel až na nádraží v Budapešti. Na závěr zkušený improvizátor Daniel Kunz, trochu netradičně, přečetl svou para, para, paralelní báseň, ale výsledek battlu už neovlivnil. Už druhou láhev vína za vítězství ve veselské exhibici, si tak z jižní Moravy odváží Anatol Svahilec, který na závěr večera povyprávěl divákům, co se stalo s tou první. Pak už následovalo jen tradiční připomenutí neformální soutěže mezi Slam poetry CZ a maďarskou facebookovou stránkou, závěrečné rozloučení a nakonec dlouhý, dlouhý potlesk, jenž si člověk bude pamatovat minimálně půl roku až do další veselské exhibice.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*