Zlínskou premiéru vyhrál Ondra Hrabal

V pátek 11. března se už od sedmé hodiny večerní v Kavárně Továrna začali scházet diváci vůbec první zlínské slam poetry exhibice. Kvůli technických problémům se začínalo s malým zpožděním, ale diváci si alespoň mohli v klidu přečíst další exkluzivní díl Slamovin. Po krátkém úvodu festivalu Skrz prsty už začala samotná exhibice a tradiční rozlosování.

 Jedničku si vytáhl nejzkušenější ze slamerů, na exhibici i na Moravě, Jan Jílek. Do té doby trochu šumné publikum zcela zaujal svým „Haikovým křížem.“ Dvojku si pěkně kontrastně vytáhl naopak jeden z nejnovějších slamerů Jan Jindřich Karásek. Mluvil o tom, že se narodil ve Zlíně, což jej poznamenalo na celý život. Slam s lokálními narážkami, který volně přešel v improvizaci, měl u diváků úspěch. Jakub Vrága se rozbásnil o složitostech vztahů mužů a žen. Pavel Oškrkaný zase o tom, jak je těžké být mužem. Ovšem porota byla tentokrát ženderově nevyvážená (zhruba v poměru 6:1 pro ženy), a tak se vedle osmiček a devítek objevily i čtverka a pětka. Jirka Juráň mluvil o mužské periodě, což bylo porotkyním přece jen o něco bližší. Moderátor Ondřej Hrabal se trochu netradičně také zapojil do soutěže se svou básní o globálním ochlazování, například v Olomouci nebo v Brně a ujal se vedení. Sedmičku si vylosovala odvážná dívka z davu Michaela. Mluvila, resp. částečně četla své verše o tom, že slamuje poprvé, o festivalu Skrz prsty atp. Jako berličku si vzala části textů některých písní, které doplnila vlastními rýmy. Adam El Chaar, zlínský improvizátor, který žádný jiný druh slamování neuznává, se napřed posadil do křesla, jež celou dobu stálo před podiem. Pak navázal na předchozí téma a různými asociacemi se dostal až k tomu, jak hulil. Po Adamovi přišel opět improvizátor a opět ze Zlína. Lefi si na své rodné město vymyslel pěknou fonetickou improvizační show: „Zlín, zmije, Zlín, zmije.“

 Po přestávce napodruhé vyhlásila projektová manažerka festivalu Veronika Jančová vítěze knihy Teplá Praha a mohlo se pokračovat. Roli slamera si chtěl jako předskokan vyzkoušet zdejší operní překladatel v důchodu Vladimír Chytil. Jeho celkem pěkně připravený text založený na doplňování posledního slova Zlíňany a Zlíňanky zaujal a spolupracovali s ním. Po něm už přišel Lefi a tentokrát zkusil jinou metodu improvizace. Nechal si od diváků poradit slova z konkrétních oblastí, která ovšem ihned změnil na svá vlastní, takže místo fialové mluvil o modré a místo o pejskovi o langustě. Celý příběh byl pak o tom, jak pozval kolegyni z práce do restaurace Modrá langusta. Adam El Chaar zvolil opět svoji intimní improvizaci, ve které mluvil o lásce, o ženatých slamerech a jako vždy o tom, že nejlepší slamer je podle něj Bohdan Bláhovec. Michaela si po přečtení textu z ruky, který se z části smazal, vyzkoušela svou první improvizaci a také její úskalí. Ondra Hrabal k úspěšnému textu z prvního kola přidal filozoficko-politický text nejen o Zemanuelu Kantovi a obdržel za něj 69 bodů ze 70. V té chvíli bylo víceméně jasné, že už jej asi nikdo nepředběhne, byť se o to všichni slameři snažili a publikum v dobré náladě je vehementně podporovalo. Jirka Juráň byl ohrabaný šika a za své „Pozitivní myšlení“ dostal hned pět desítek. Nenechal se zahanbit ani absolutní až absurdní Pavel Oškrkaný a obdržel také pět desítek, ovšem jedna divačka, pravděpodobně neznalá metody absolutního verše Járy Cimrmana, mu udělila trojku. Jakub Vrága předvedl svůj pohybově nabitý slam, ve kterém se mimo jiné zastřelil, ale diváky jeho hypotetická smrt moc nepřesvědčila. To Jan Jindřich Karásek srovnával dvě země, které jsou si prý velmi podobné – Itálii a Ukrajinu. Většinu času však naštěstí mluvil o Itálii, Italkách a jejich vlastnostech. Celý večer uzavřel dvojnásobný šampión Jan Jílek výborným přednesem svojí básně „Žen sen“ a vysloužil si za ni všech sedm desítek spolu s bouřlivým potleskem.

Pak už následovalo jen tradiční vyhlašování, tentokrát trochu netradičně, protože Jan Jindřich Karásek, jemuž moderátor ze skromnosti předal mikrofon, vyhlásil pořadí od prvního místa. První zlínskou exhibici tedy ovládl zcela zaslouženě Ondřej Hrabal, následován Janem Jílkem a Jiřím Juráňem. Vítěz si odnesl hned dvě ceny na zahřátí – knihu Teplá Praha a půllitr slivovice. Diváci, organizátoři i básníci se shodli, že to byla povedená premiérová exhibice, takže snad ve Zlíně nezůstane jen u ní.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*