Anatolovi jeho Brňané verstehen

Při první březnovém dni v Café Atlas proběhla velmi speciální slamová exhibice. Jednalo se o v této sezóně již druhý Master’s Slam – výběr z finalistů mistrovství ČR 2015. Však největším organizačním problémem slamu zdají se býti právě slameři, kteří přes původní očekávanou účast (8-9 slamerů) a následnou avizovanou účast (6 slamerů) nakonec dorazili jen v pentagramickém počtu, Viktor Hanačík totiž toho dne ulehl s těžkými horečkami. Organizátoři se rozhodli tento problém řešit více než originálně, klasická dvoukolová struktura byla opuštěna a slamery čekalo tříkolové klání.

Krátce po sedmé večerní moderátor Jenda Perla bere do rukou mikrofón a vítá velmi důstojný počet diváků v předsálí Břetislava Bakaly. Vysoká návštěvnost si žádá i vyšší počet porotců, hodnotit výkony slamerů bude osm diváků. Slamerský line up je nabitý – na podium vbíhá úřadující mistr Rimmer, vicemistr Anatol Svahilec, vicemistr Jirka Juráň a slamová evil twins Honza Dibitanzl a Švéd. Po rozlosování se jde rovnou na věc.

Večer otvírá Honza Dibitanzl. Do lidí začne hrnout jeden ze svých ozkoušených silných textů, ale zhruba uprostřed výstupu se dostavuje okno. Dibi se touto situací nenechá rozhodit, ubezpečuje diváky, že nejde o výpadek textu, ale že si interpret jen hraje s napětím a popouští uzdu své fantazii. Diváci konsternovaně hledí na konstruující se improvizaci, která ke konci volně přechází k původnímu plánovanému závěru slamu, a nejsou si jistí, zda se jednalo skutečně o impro, či to bylo připraveno. Dibi opět potvrzuje, že jako jeden z mála českých slamerů dokáže naprosto plnohodnotně střídat pevně texty a impro. Body tomu odpovídají a na začátek se pohybují velmi nad průměrem. Jako druhý se na podium řítí úřadující král českého slamu Rimmer. Do diváků pouští svoji Hipstár a poučuje je o zdravé výživě formou čtyř druhů lián. Rimmer je člověk velmi dbající na spravedlnost a proto jednu osminu slamu říká direktně jedné osmině diváků sedící po straně podia. Hodnocení je velmi důstojné, ale slamerům začíná docházet, že Brno nedává nic zadarmo. Ač žádný ze slamerů v průběhu večera nebyl slabým článkem a neobjevil se ani žádný propadákový slam, hodnocení se u porotců pohybuje kdekoliv na škále, kterou mají k dispozici a to v průběhu celého večera. Kromě Anatola Svahilce je KAŽDÝ ze slamerů alespoň jednou ohodnocen číslem šest nebo menším. Je vidět, že Brno je zvyklé na vysokou slamovou úroveň a svým úsudkem si je jisto, není se čemu divit, Fléda každý rok po dlouhá léta hostila jen ty nejlepší z nejlepších. Třetí se chystá do boje mistr ČR z roku 2014 Anatol Svahilec. Diváky vede k uzardění svým sebeukájecím návodem pro pokročilé. Dámy sledující dění ze strany emohou odtrhnout oči a a ihned se sápou po desítce. Anatola na podiu střídá Švéd se svým zpracováním právnických kliček ve vztahu mužů a žen. Hodnocení je nejvíc rozporuplné za celý večer, našený mladík, těšící se na své příští rande, uděluje devítku a kousek od něj stojící rozhořčená mladá dáma trestá Švédovu nevymáchanou skandinávskou hubu trojkou. Asi už to na ní nějaký právník zkoušel. Závěrem kola vbíhá do arény Jirka Juráň a vysvětluje lidem, co vše se dá stihnout za tři minuty. Dav poučen o mnohé neortodoxní způsoby trávení času odchází svlažit svá hrdla na bar.

Za patnáct minut jsme zpátky, ale na podiu nestojí žádný slamer, ale majitelka Café Atlas. Ne, nehubuje nás, že jsme moc hlasití, rozhodla se dobarvit kolorit kulturou nacpaného večera svým překrásným zpěvem. Hedvika a její parťák Harnach do nás perou něco svého umu a battle pokračuje. Pořadí se ve druhém kole mění, podium vítá Jiřího s jeho věčným jiskřičkami v očích. Jirka dává svůj půlslam, vysvětluje co v životě stačí dělat a mít jen napůl, pouze v oblasti žen je olomoucký matador věren svému vkusu a půlky vyžaduje obě. Na podium ale už vbíhá Švéd a prezentuje šokovaným divákům svoji sbírku pohádek pro děti. Slovenská část publika odchází zvracet, ale ta česko-moravská má v rukách naštěstí body, a tak se Švéd vykupuje z trojky z prvního kola. Moderátor večera Jenda Perla se podivuje, jak se Švédovi daří každým slamem někoho urazit. Jediný muž, Boleslavan, z Plzně, žijící v Praze, který odmítá již drahně času vstrčit jakoukoliv část svého těla do automobilu, přibíhá na podium ve stejném pořadí jako v prvním kole. Je jím Anatol. Přepíná do ženského rodu a šlapajíc na mikrofonu suplujícím bicykl se vydává v ústrety modernizaci české silničářství i porodnictví. Jeho epická výpravná báseň o jeho zrodu mu vyluhuje nenapadnutelné průběžné první pořadí. Ale to už se blíží vyzyvatel Rimmer. Druhý technik jupiterské důlní musí poupravit procento básní věnované boční části jeviště, neboť nadšení diváci se hrnou dopředu. Rimmer do diváků napraží svoji přednášku na téma jak být šťastný a nenormální. Vzadu je mezitím několika diváky nařčen z plagiátorství, neboť tento text už viděli na nějakém webu. Anatol jim později ochotně vysvětluje, že to je možné. www.iwrite.cz je totiž Rimmerův web. Domnělý plagiátor dostává velmi vysoké hodnocení doprovázené jednou čtyřkou od mladíka, který si zřejmě vzal slamerovo slovo k srdci a rozhodl se hodnotit nenormálně. Rimmer zatím v backstagi slaví úspěch své pedagogické činnosti. Ten, kdo otvíral první, nyní uzavírá kolo druhé. Honza Dibitanzl, zástupce té nejvyšší a nejblonďatější poezie, nejdříve publiku věnuje původní prostředek básně z minulého kola a následně se spokojeným úsměvem uvolňuje a pouští do lidí impro v jejich režii. Kdykoliv kdokoliv z publika řekne změna, Dibi neguje své prohlášení a mění vyznění básně. Však zřejmě špatným načasováním změn či špatnými a násilnými počítačovými hrami z mladí se část jeho slamu motá kolem kanibalistických praktik. Dibi je z toho překvapený, ale to ho ani nezpomalí a graduje strhující příběh plný změn až do chvíle, kdy iniciativní dívačka místo „Změna“ zahlásí „Konec“, a Honza se oddává submisivnímu zakončení. Diváci nadšeně tleskají improvizačnímu závěru a letí na druhou pauzu.

Po přestávce se vrací hudební duo Hedvika a Harnach a diváci s nimi zpívají a listují speciálním fyzickým výtiskem Slamovin. Jenda Perla vysvětluje, jak bude probíhat třetí kolo. Pořadí se opět mění, ale teď slameři přichází na podium dle svého průběžného bodového umístění. Vedoucí borec Anatol se vrhá na podium jako první s jasným úmyslem ovládnout znovu Moravu. Diváky obluzuje svojí bajkovskou ranou do černého o nevychovaných přelétavých ptácích. Za ním na podium spěchá Rimmer a zdraví lidi z matrixu, dokonce se konsternovaných diváků dostává něco jeho pěveckého umu. Třetí v pořadí přichází Švéd se svým shakespearovským tributem Marku Gristovi. Děkuje Moravě za dar v podobě jeho přítelkyně a přepíná do romantického módu, který divačku v druhé řadě rozpláče. Švéd se jí omlouvá a jejímu příteli gratuluje. Battle uzavírají dva slameři se stejným počtem bodů. Na základě střihnutí míří na podium Jirka Juráň, který se svými reklamními slogany inkasuje obří bodový boost a všichni si jen pomyslí I’m lovin‘ it. Posledním vystupujícím je Honza Dibitanzl, který slamuje o počasí a svých náladách, aby si nakonec posteskl nad dětmi, co již nikdy nevyrostou.

Ale to už Jenda Perla a jeho tým spěšně sčítá body a jde se na vyhlašování. Prvním je se ziskem 224 bodů z 240 možných Anatol Svahilec, který opět dokazuje, že jeho Brňané mu verstehen. Druhé a třetí místo je po vzoru plzeňského finále půlené, se stejným počtem bodů se umisťují Rimmer a Jirka Juráň, v bodovém závěsu za nimi Švéd a Honza Dibitanzl. Slameři dokazují, že úroveň letošního slamu a českého slamu obecně je vysoká a že vyrovnané finále v Papírně nebyla náhoda. Spokojení diváci se vydávají na poslední šaliny aby nemuseli brát zavděk rozjezdy, zatímco slameři to rozjíždí na baru.

Chceš vědět, kdy budou další exhibice, kdy do Brna dorazí jen ženy nebo si nechceš nechat ujít žádnou novinku ze světa slam poetry? Sleduj Slamoviny, lajkni nás na facebooku a nic ti neunikne.

Švéd

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*