V Hradci premiérově vyhrál Honza Dibitanzl

Hradec Králové tradičně hostí regionální kola a menší exhibice v rámci festivalů. V pondělí 29. února se ale v místním AC klubu konala vůbec první velká slam poetry exhibice. Na premiéře se sešlo osm slamerů a asi desetkrát tolik diváků. Moderování večera se ujal Nejhodnější Michal, v tomto případě spíš nejvhodnější Michal, protože pochází z Dvora Králové nad Labem, ale tam se zatím neslamuje, jak si posteskl. Z Prahy do Hradce přicestoval Lojza Kvádr, Honza Dibitanzl, Pavel Oškrkaný, mistr ČR 2015 Rimmer a jako černý kůň Anna Povolná. Z různých koutů přijeli slameři domácí nebo v Hradci všeobecně známí – Eliáš Jeřábek, Vítězslav Louda a Tomáš Roztočil. A také se našel domácí odvážlivec z publika Pavel Řezáč, který si chtěl slamování vyzkoušet. Protože se v AC klubu sešlo hodně diváků, pro něž byla slam poetry také premiérou, vysvětlil napřed Nejhodnější Michal pravidla a poté rozdal bodovací čísla, o něž byl až neobvyklý zájem. Pak už pozval slamery na pódium a ti si rozlosovali čísla. Aby to Nejhodnější Michal prvnímu ulehčil, přednesl svou báseň o dojmech z moderování slamu.

Jak už to většinou bývá, jedničku si vytáhl nováček, v tomto případě Anna Povolná, jež zaujala zejména mužskou část publika. Na úvod řekla svůj nový text nazvaný Mapa Anny. Tomáš Roztočil se ve své improvizaci zamýšlel nad cestováním vlakem s paní 60+. Lojza Kvádr si nechal zadat tři slova z publika, v tomto případě cigareta, zrcadlo a plíny. Napřed vyzval, aby se diváci podívali ven, protože kolem projíždí dlouhá cigareta neboli nadměrný náklad, a poté spustil svoji freestylovo-beatboxovou sérii, ve které nechybělo ani rádio. Po jeho vystoupení se poprvé objevily v rukou porotců desítky. Rimmer zabrousil do vědního oboru psychopatologie a zamyslel se nad smyslem naší existence. I po tomto vystoupení se objevilo několik desítek. Honza Dibitanzl rozebíral také naši existenci, ale spíše z ekologického pohledu. Pavel Řezáč mluvil o tom, jak je občas těžké usnout ve sdíleném pokoji, když lampa stále ještě hoří. Na první pokus to nebyl špatný výkon. Eliáš Jeřábek chtěl být sám sebou a zavzpomínal na studentský čas strávený právě v AC klubu. A Pavel Oškrkaný ji chtěl vzít do Francie, ale nepaří. Po něm následovala čtvrthodinová pauza.

Druhou půli opět začínal jako předskokan Nejhodnější Michal tentokrát se svou improvizací zejména na téma kapsaicin. Pavel Oškrkaný mluvil vcelku o hovně. Eliáš Jeřábek zase předvedl jednu ze svých improvizací, byť porotu zaujala o něco méně než v prvním kole. Pavel Řezáč mluvil o své mamce v bance a o výplatách, také své druhé kolo skládal až na místě. Honza Dibitanzl napřed řekl, že mu doporučili, aby se držel pevných textů, protože je má lepší, a neimprovizoval. Nicméně Honza na tuto radu nedal a použil svou improvizační taktiku změny. Diváci k výrazu „změna“ občas také vykřikli, jaké slovo má ve slamu zmínit, ale z velké části se báseň točila kolem exkrementů. I za toto kolo dostal Honza několik desítek. Vítězslav Louda, jenž šel v obou kolech pátý, mluvil o nové pohádce O mašínkách, což zaujalo jednoho skalního, ale už notně znaveného fanouška v publiku, který měl potřebu se k tomuto slamu vyjádřit, a to o něco víc než ke všem předchozím. Nutno zmínit, že velkou změnou a pěkným doplněním oproti prvnímu kolu byly klavírní mezihry Eliáše Jeřábka, jenž také před oběma koly zahrál úvodní znělku. Rimmer přednesl pozdrav z Matrixu. Lojza Kvádr v dlouhém pásmu obvolal všechny možné i nemožné zákazníky a nabízel jim víru mámvpíčistů. Obdržel za ni pět desítek a jednu pětku. Tomáš Roztočil pojal svou improvizaci o návratu ke kořenům velmi spirituálně, mysticky a indicky. A celý večer uzavírala Anna Povolná básní na nejprofláklejší rým slamových dějin – Láska páska. V druhé polovině text zapomněla, ale využila křiklouna v publiku a vyzvala jej, aby šel na pódium, ale poté, co to organizátor večera Pavel Oškrkaný zakázal, využila své schopnosti improvizovat, a tak vystoupení vcelku úspěšně zachránila.

Pak už následovalo rychlé vyhlášení velmi těsných výsledků. Protože začíná platit, že když je u toho Rimmer, je to vždycky těsné. Se 116 body tentokrát skončil mistr ČR 2015 na třetím místě společně s Eliášem Jeřábkem. Zvítězil Honza Dibitanzl se 128 body, nejtěsnějším možným rozdílem před Lojzou Kvádrem. Ale bod je dostatečný rozdíl, jak vám potvrdí i Rimmer, a tak se Honza mohl radovat ze svého prvního exhibičního vítězství. Všichni ostatní ze závěrečného cypheru, který byl tentokrát dobrovolný, čímž se mnoha slamerům ulevilo, ale i přesto byl skvělý zásluhou rapů Eliáše Jeřábka, Honzy Dibitanzla, Nejhodnějšího Michala a beatu Lojzy Kvádra. Diváci jej ocenili dlouhým potleskem. Podle ohlasů návštěvníků i účinkujících se zdá, že exhibice v Hradci rozhodně nebyla naposled, tak třeba někdy brzy zase na shledanou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*