Historicky první bytslam vyhrál Jirka Juráň

Bytslam a třetí místo pro Andreu Moličovou. Foto: www.linnette.cz.

V pátek 5. února se ve smluvený čas před domem v jedné dejvické ulici sešli diváci prvního českého bytslamu. Nakonec jich přišlo o něco míň, než kolik bylo vstupenek i místa, ale prostor mezonetového bytu se příjemně zaplnil. Větším problémem bylo, že se na poslední chvíli odhlásili dva účinkující. Serafína ze studijních důvodů a Johnny Rizzoto dostal už předem 38,5 nikoliv bodů, ale horečky. Ovšem i s tímto výpadkem si Anatol Svahilec, student produkce DAMU, dokázal poradit a povolal Pavla Oškrkaného, jenž se původně měl zúčastnit jen jako reportér a kamelot Slamovin. Druhým náhradníkem se stal Ondra Lidický, který přišel jako divák a přihlásil se z vlastní iniciativy. Tím se ovšem večer lehce dramaturgicky posunul a z plánovaných slamových nováčků zbyli pouze dva. Ostatní slameři už byli zkušenější, byť v Praze nikdy nevystupovali a o Pavlovi s Ondrou nelze říct ani jedno zmíněné.

Setkání moderoval, diskžokejoval a komentoval z místa za stolem a v uniformě Anatol Svahilec. Večer otvíral Ondra Lidický svými pěti básněmi pro pět žen. Četl je takzvaně „na Serbusku“ čili z mobilu. Tomáš Jireček měl jednu báseň pro jednu ženu, která byla „hezká ňáká.“ Adam Romaňák ve svém prvním textu večera i vůbec popsal, jak se ke slam poetry dostal a samozřejmě v tom měl prsty Anatol Svahilec. Pořadí rozdělovala „jediná žena večera“ Andrea Moličová hezkým textem o ošklivém pavoukovi. Vůbec poprvé vystoupil muž s pseudonymem Krysa, který viděl slam poprvé 20. ledna v Café V Lese a hned nyní si ho chtěl vyzkoušet i z druhé strany. Jeho první, čtený, text byl příběh o močení na ulici v nepravý čas, a tudíž s policejní dohrou. Po něm šel Pavel Oškrkaný, jenž neměl slam pro jednu, pět ani všechny ženy, ale naopak o všech ženách, těmi z Islandu počínaje. První kolo uzavíral Jirka Juráň svou Polobásní, za kterou sklidil nejvíc celých čísel a poprvé se objevily i desítky.

Po odpovídající přestávce šel opět Jirka Juráň a tentokrát si dával předsevzetí do příštího života. Pavel Oškrkaný otestoval nový text o slamových fanynkách, který vzdáleně mohl připomínat jednu známou píseň. Test byl úspěšný a sklidil poměrně vysoké hodnocení. Krysa přečetl i svůj druhý text a úspěšně si tak odbyl svou premiéru. Andrea tentokrát měla báseň pro jednoho muže z publika, jehož se snažila svádět, avšak z určitých důvodů neúspěšně. Adam Romaňák četl svůj druhý text také „na Serbusku,“ ale z tabletu. A na závěr přišly dvě improvizace po sobě, jedna lepší než druhá. Téměř meditativní obsahem i formou od Tomáše Jirečka, do níž se mu podařilo zakomponovat i rozhovor s otcem Anatola, který měl (hezké) body. A na závěr přišla věčná, všeobjímající a všeurčující Spermie v podání Ondry Lidického.

Celkové třetí místo obsadila Andrea Moličová a v první bytslamové exhibici o pouhý jeden bod před Tomášem Jirečkem zvítězil Jiří Juráň. Ten má s podobnými výsledky už dost zkušeností. Jirka obdržel vítěznou trofej, druhou, která se po nymburské paličce uděluje. Bytslamovou trofejí se stal sedmicentimetrový mikrofon vyřezaný z brambory, ovšem organizátoři garantovali, že cestu do Olomouce by měl bez problémů přežít, zvláště po zamražení. Na závěr přednesl Anatol Svahilec svou báseň o elektrikářích, jež se stala jakýmsi trailerem k jeho sólovému vystoupení příští týden v kavárně Do Větru. Večer byl zejména testem kapacitním a organizačním, a v tom byt i jeho osazenstvo jednoznačně prošlo, takže se snad brzy dočkáme dalšího pokračování bytslamu.

Více fotografií od Nikoly Bruncové naleznete zde.