Letošní první exhibice v Plzni

První plzeňské kolo letošní slam poetry proběhlo 26. ledna tradičně v music clubu Anděl. Exhibice se rozjela krátce po půl deváté, když moderátor Martin Vasquez svými originálními nápady rozhýbal publikum, které bylo, jako obvykle, velmi početné. Opravdu nečekaně se tedy začalo trochu později, což už by se pomalu dalo nazývat tradiční „slamovou půlhodinkou“.

První vystoupení patřilo Metodějovi Constantinovi, který se rozhodl zakončit svou kariéru v reklamce improvizačními reklamami téměř na vše, co si jen diváci přáli. Mohli jsme si tak poslechnout reklamu na dietu, prášky všeho druhu, jitrnice či zverimex, který vzbudil zvláštní zájem. Metodějovy reklamy byly ohodnoceny věrnostními body a na podium byl přizván Pan Václav, jehož divadelní vystoupení neminulo účinkem. Svou imaginární pumpou to však zdaleka nerozpumpoval tak, jako Jirka Juráň, který při svém vystoupení dokonce navštívil všechny možné světy. Švéd se nás pak pokusil uspat jeho sbírkou pohádek na dobrou noc, jež úspěšně zmapovaly důležité milníky Československa, to se mu však nepovedlo a místo spících dětí mu bylo odměnou jásající publikum. Kňour tu byl zas a s ním i jeho slamu hlas, který asi nikdy neomrzí, ať už svůj slam pošle jakkoli k ledu. Po dlouhé době se v Plzni konečně ukázala Bio Masha, která chvílemi připomínala českého Eminema. Její schopnost říct desítky slov na jeden nádech je opravdu udivující, člověk by řekl, že rychleji mluví, než myslí, ale Masha potvrzuje pravý opak, neboť její texty jsou opravdu fascinující. Nevím, zda je v tom nějaká souvislost s Constantinovou reklamou na prášky, ale každopádně klobou dolů. Na závěr prvního kola vystoupil předloňský mistr republiky Anatol Svahilec, jenž se svou básní Těsně vedle naskočil do rozjetého vlaku večera a dovezl nás až k jeseterovi, se kterým poté odstartoval druhé kolo. V opačném pořadí pak vystupovali i ostatní slamující. Bio Masha zabodovala skoro plným počtem, když ve svém vlastním světě neotřele popoháněla tempo Anatolovo rozjetých vlaků, které chvíli poté úspěšně zbrzdil Kňour a jeho malá potřeba. Po dalším Švédově výstupu jsme objevili novodobého Shakespeara, který spojil divadlo i sonety v jedno, a jeho romanticky laděné rýmování o tom, jak touží po dívce, jež má ráda poezii, byla před publikem na slam poetry, myslím, rána do černého. Po Švédovi přišel Jirka Juráň s kurzem pozitivního myšlení, a jelikož se rozhodl skončit s negacemi ve své hlavě, jeho slam se proměnil ve velmi pozitivní jazykovou hru, která nezůstala bez povšimnutí. Pan Václav pak z posedu dirigoval publikum a jako držák pro mikrofon použil Anatola, jehož nadšení bylo více než zjevné. Konec druhého kola přičaroval svým kouzelným kloboukem Metoděj Constantine se svou asistentkou a na barové stoličce učil porotu kouzlo roztrhaných papírů, které pravděpodobně odkoukal od Arpa.

Nejvíce bodů získali za své výkony Švéd a Bio Masha a své síly pak poměřili v závěrečném battlu. Vítězkou večera se stala Bio Masha a poněkud netradičně byla obdarována knihou, namísto alkolahve.

Skvělou atmosféru celé akce dotvářel kdo jiný, než DJ Sirkir a samozřejmě diváci, kteří se ochotně zapojovali do hry. A věrní fanoušci si mohli poprvé zakoupit barevná Slam Poetry trika. Další kolo nás čeká již 23.února a jelikož jsou dvacettrojky magické, určitě se máme na co těšit.

Lucie Hrubcová

Luciiny reportáže z plzeňských exhibic vycházejí pravidelně na serveru Plzeň.cz.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*