Co chystá Anatol Svahilec?

Anatol Svahilec se za necelé dva roky ve slam poetry stal jedním z nejznámějších a nejakčnějších českých slamerů. Zeptali jsme se jej, co v nejbližší době chystá a není toho zrovna málo.

Kdy a jak ses ke slam poetry dostal?
Přes Mručiváka. To je člověk, kterého znám od pěti let a zaregistroval jsem, že dělá něco jako slam poetry a jednoho dne mě táta, který zná Mručiváka taky, vytáhl na slam do Plzně a mě ten večer absolutně uhranul. Já si do dneška pamatuju, že to byla exhibice, která končila rozstřelem mezi Bohdanem a Mručivákem. Mručivák slamoval s Bohdanem na zádech a střídali se. Byl jsem tím formátem uhranutý a říkal jsem, že to chci zkusit, protože to bylo pro mě něco absolutně nového. Začal jsem pravidelně chodit na exhibice do Anděla. Nevynechal jsem ani jednu a přemýšlel o tom, že to někdy zkusím. Jednoho březnového odpoledne jsem seděl na obědě a říkal jsem si večer je slam a já to tam prostě půjdu zkusit. Jeden text jsem měl z gymplu, to je onen už skoro zlidovělý Mamut, a druhý jsem si napsal asi hodinu před tím, a pak jej tam přečetl nějakým divným relativistickým způsobem. Dopadlo to tak, že jsem skončil čtvrtý a pak mě Tomáš Kůs pozval na další exhibici a v podstatě už jsem ani jako účinkující skoro žádnou exhibici nevynechal. Takže jsem se rekrutoval z řad početného plzeňského publika.

Co považuješ za svůj největší úspěch?
Nabízí se finále 2014, které mi slamově strašně pomohlo a zase mě vystřelilo někam dál. Ale musím říct, že si strašně moc vážím vítězství na exhibicích v Plzni a musím říct, že když to tak reviduju, tak nejvíc si snad vážím mého prvního vítězství na exhibicích vůbec. To bylo v červnu 2014. Byla to moje asi čtvrtá exhibice. Dával jsem tam dva dlouhé šestiminutové texty a byl to večer, kde jsem porazil Metoděje, a to se ve mně vepsalo. To pro mě znamenalo strašně moc. A asi druhý den jsem s hrůzou zjistil, že na české wikipedii není článek o slam poetry a začal jsem ho smolit.

Jak vznikl nápad uspořádat bytový slam?
Motivací bylo několik. Například lidé, kteří dělají bytové akce v Praze zaštítěné facebookovou stránkou Bez bot, jsou  mí známí z Mladé Boleslavi. Dělají bytové koncerty a divadla a protože já se snažím do slamu trochu fušovat produkčně, tak jsem si říkal, proč neudělat bytový slam? Další motivací byl mezonetový byt kousek od Hradčanské, který momentálně obývám, kam se podle mě nacpe o něco víc lidí než do letenských bytů, ve kterých dělají akce Bezboťáci. Navrhl jsem Bytslam spolubydlícím a až mě překvapilo, jak tím byli nadšeni.

Podle jakého klíče jsi vybíral účinkující pro Bytslam?
Mám pocit, že na to jak se slam rozbujel a jak často někam jezdíme, tak nových účinkujících přichází relativně málo, a mně to přišlo jako škoda. Takže jsem poskládal soupisku čistě z lidí, kteří v Praze buď nikdy nevystupovali, anebo na slamu vůbec nikdy nevystupovali. Trošku si od toho slibuju, že se z těchto nových lidí vygeneruje, doufám alespoň jeden, dva, kteří by slam začali dělat a stali se součástí našeho létajícího cirkusu.

Kolik lidí se do bytu vejde?
My to nevíme přesně, my si jenom myslíme, ale počítáme s tím, že tam nacpeme padesát lidí, což je dost. Byt je docela velký. Je to mezonetový byt s patrem. Velký obývák, který má ochoz do horního pokoje, jenž využijeme jako balkon. Učinili jsme odhad 40 návštěvníků, tolik je v oběhu lístků. Postupně to číslo klesá, zatím můžu prozradit, že kapacita není vyčerpaná ani z půlky, takže je prostor se tam dostat. Dále účinkující a organizátoři, takže nějakých padesát lidí a je to takový nástřel, kdybychom dělali i jiné bytové akce, protože ten prostor vypadá fakt zajímavě.

Na co se můžeme těšit v rámci tvého večera bez přátel?
Je to pokusný formát, který se zrodil z předchozích dvou zkušeností. Tou první byl výstup v září na plzeňském Busking festu, kde zvou buskery minimálně z celé Evropy a někoho napadlo tam udělat slam. Takže jsem vzal mamince mísu na těsto a napsal ceduli „Slam poetry“, stoupl jsem si na ulici a řval na lidi svoje texty, čili strašně zvláštní situace. Měl jsem tam dva bloky v rámci celého dne. Celkem jsem si vybuskoval asi sedm stovek. Ale důležitější pro mě bylo zjištění, že já sám jsem schopný zaplácnout plus mínus hodinový program svojí sebranou tvorbou, která vznikla za necelé dva roky, co slam dělám. Druhou zkušeností bylo pozvání do Aše na divadelní festival s podobným formátem a také se dvěma třicetiminutovými výstupy. Se stejným člověkem z Aše, který má známé v kavárně Do Větru jsme domluvili udělat tam večer čistě v mojí režii jako one-man show a já jsem si chtěl hlavně zkusit, jak to bude vypadat. Troufám si na to, doufám, že večer utáhnu a připravuju si do něj nějaké mezivstupy. Takže garantuju přes hodinu program a budou to věci různého stáří a délky. Chtěl bych oprášit texty, které jsem dlouho nedával a vyzkoušet si do jaké míry funguje kult Anatola Svahilce, protože mě fascinuje, kolik lidí má zájem o říkání básniček na mikrofon. Podle facebookové události to zatím vypadá, že má zájem asi 250 lidí, tak jsem zvědavý, jak je do té kavárny narvem, ale pojďme se pokusit o rekord…

Plánuješ nějakou další méně typickou akci slam poetry?
Momentálně nejvíc energie vkládám do rozjetí slamů v dalších městech, takže se spíš zaměřuju na to, abychom jezdili s exhibičním formátem po regionech, do kterých tak často nejezdíme nebo naopak domluvit exhibice, tam kde už jsme byli. Mě samotného překvapuje jaké máme ohlasy a že spousta organizátorů s námi byla hrozně spokojená a chtějí nás znova, což mě hrozně těší a nejsem určitě sám. Co bude takové netypické a z čeho mám radost, tak 23. května bude v rámci českobudějovického Majálesu velký slam poetry večer, takže vyloženě náš večer jako headlinerů. Z čistě vlastní produkční provenience plánuju dělat formát večera bez přátel a bez přestávky. Chtěl bych ho udělat v Plzni, možná v Brně a uvidíme. Rád bych si ozkoušel tento model, když může jezdit Petr Váša se svým fyzickým básnictvím, tak já si dělám ambici najet na podobný výstupní formát.

Na začátku března jedeš reprezentovat český slam do Belgie. Co přesně vás tam čeká?
Do Belgie nás pozvali lidi z Monsu, se kterými jsme se potkali na exhibici v květnu v rámci projektu Plzeň město kultury 2015, kdy Plzeň sdílela s Monsem titul hlavních měst evropské kultury. Takže v rámci reciproční akce vyjeli tři lidi do Čech a tentokrát vyjedou tři lidi do Belgie. Slamový tým tvořím já, Bio Masha a Ondra Hrabal, jakožto zástupce olomoucké sekce. Bude tam slam poetry večer turnaj týmů. Každý budeme slamovat za sebe nicméně pokud jsem to dobře pochopil, tak součet bodů by měl jít dohromady. Druhý tým tvoří Belgičani, kteří tady byli. Mimochodem asi měsíc poté, co byli v Plzni, vyhráli týmový šampionát francouzských slamů. Strávíme v Monsu čtyři nebo pět dnů a už se těším. Bude to historicky můj třetí zahraniční výjezd. Poprvé na západ, po Estonsku a Polsku, a asi první pořádný, protože v Polsku to bylo spíš scénické divadlo a v Estonsku jsem s anglickými texty pohořel. Tak jsem zvědav, jak mé české texty dopadnou na belgické publikum a jak moc si z nich a jejich překladů tamní diváci vezmou.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*