Lékaři bez hranic si vybrali mě

Rozhovor s čerstvým mistrem ČR ve slam poetry pro rok 2015 Rimmerem, který celou výhru daroval Lékařům bez hranic. O Pardubicích, o finále a o tom, jak nakládáme s penězi.

Jak těžké letos bylo postoupit z Pardubic?
Bylo to jednodušší než oslovit cizí děvče v tramvaji.

Máš k tomuto městu nějaký bližší vztah?
Bydlí tam moje sestra. A co nevidět i moje neteř nebo synovec. A je odsud Vypsaná fixa. „A moje rameno je úplně nejlepší vesmír.“

S jakými ambicemi jsi do finále šel?
Vyhrát.

Překvapil tě závěrečný výsledek?
Po druhém Anatolově kole a po full housu Jirky Juráně jsem věděl, že když do toho nedám všechno, mám po ptákách. Když jsem po „jaký si to uděláš, takový to máš“ uviděl sedm desítek, cítil jsem, že jsem buď vítěz, nebo bude final battle.

Uvažoval jsi také o jiných variantách, jak naložit s eventuální výhrou?
Neuvažoval jsem ani o jedné. Snažím se být v okamžiku a to nejde dohromady s přemýšlením o tom, co udělám s penězi, které nemám. Ale ty ses pořád vyptával a nedal ses zaplašit. Jako první mě napadlo nalít těch 30 000 Kč do knižního vydání mého komediálního kancelářského ESC blogu, pro který zrovna hledám nakladatele.
Jenže pak jsem si vzpomněl na experiment, kdy banda výzkumníků rozdala lidem peníze a část z nich instruovala, ať si koupí něco pro sebe, a tu druhou, ať s nimi udělá radost někomu jinému. Načež zjišťovali pocit štěstí a naplnění obou skupin. Ukázalo se, že ti, kdo použili peníze nesobecky, byli o mnoho šťastnější. Nezávisle na výši částky. Takže… peníze můžou přinést štěstí. Ale ne tak, že si za ně nakoupíme pro sebe. Ale že s nimi pomůžeme jiným. Používáme peníze špatně.

Proč sis vybral zrovna Lékaře bez hranic? Byly i jiné organizace, které připadaly v úvahu?
Oni si vybrali mě. Netuším, jak na mě přišli, ale před pár týdny mi poslali dopis s dírou a ptali se mě, jestli jí dokážu prostrčit ruku. Nedokázal jsem to. „Podvyživené dítě z oblasti stižené hladomorem to dokáže,“ stálo pod tím. Protože miluju Amandu Palmer a její knihu a TED talk The Art of Asking, věřím, že můžete mít, cokoli chcete. Stačí překonat strach a stud a požádat o to. Chci tohle vidění světa žít a podporovat. Lékaři bez hranic mě požádali. Tohle mají za to.

Tento rok ses vrátil na scénu po sedmi letech a i tak jsi toho moc nenaslamoval. Mistr republiky je často zván na exhibice po celé zemi. Promění se nějak tvůj žebříček priorit a tvůrčích počinů?
Moje tvůrčí epicentrum pulzuje na www.iwrite.cz. Slam pro mě byl vždycky taková okrajová srandička. Ale život mě čím dál víc tlačí z papíru na pódium. Nevím, co bude. Ale bude to skvělý.

Rimmera můžete v nejbližších dnech vidět 9. prosince na olomouckém JJ slamu u příležitosti křestu nové sbírky Jana Jílka a samozřejmě také na pražské Slam poetry masters čili výběru nejzajímavějších finalistů, který se uskuteční 16. prosince v pražském Café v Lese. Vůbec nejdřív ale dnes večer od 20:00 na ČT art v pořadu Události v kultuře.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*