Přehled lidí, kteří slam poetry (ne)vyhráli

Říká se, že dějiny píší vítězové. Dějiny slam poetry donedávna nepsal skoro nikdo. V lednu jsem uveřejnil seznam vítězů mistrovství ve slam poetry. Kromě prvních dvou šampionů jsou to jména docela známá, v českém slamu zdaleka nejslavnější. Mnohem rychleji se ovšem zapomíná a mnohdy už zapomnělo na lidi, kteří byli také dobří a v jednotlivých ročnících obsadili druhá a třetí místa. Často mám pocit, že ve finále je člověk vítězství úplně nejdál. Ne nadarmo se říká, že udělat poslední krok je nejtěžší. Své o tom ví i slameři, kteří sice jednou vyhráli, ale zatím se jim nepovedlo vítězství zopakovat.

Tento souhrn nebylo jednoduché sestavit, protože na rozdíl od prvních, druhá a třetí místa se ne všude uvádějí, přestože se vyhlašují. Proto bych chtěl poděkovat Janu Jílkovi a Bohdanu Bláhovci, kteří mi s doplněním jmen pomohli. Jednalo se zejména o „slamový středověk“ mezi lety 2005–2007, tedy předtím, než událost začalo natáčet Aktuálně.cz, vznikl youtube kanál slampoetryCZ a začala facebooková stránka (opravdu středověk :), to vše od roku 2008.

2003

  1. Marian Palla
  2. Vít Kremlička (1962) – básník, spisovatel, literární publicista a hudebník. Lépe vám jej popíše wikipedie. V tamním výčtu ocenění a cen však druhé místo ze slam poetry neuvádí.
  3. Stanislav „Apoka“ Bílek (1974) – rapper, grafik, člen dnes už neexistující hip hopové kapely Naše Věc, battle MC a freestyler.

 2004

  1. Tomáš Vtípil
  2. Jiří Černý (1982) – herec, absolvent konzervatoře, který naopak své druhé místo v životopise uvádí. Hrál v Činoherním studiu v Ústí nad Labem a v Divadle Komedie. Některé ze svých básní prezentoval také v pořadu Na stojáka.
  3. Pavel Lukas (1970) – českobudějovický básník a herec divadla Kvelb.

2005

  1. Bohdan Bláhovec
  2. René Jahoda (1975) – známý český improvizátor ze skupiny Just!Impro. Vystupoval také v pořadu Na stojáka, buď samostatně, nebo se známým slamovým moderátorem Martinem Vasquezem. https://www.youtube.com/watch?v=AAw8b3BcUrg
  3. Martin Evžen Kyšperský (1980) český hudebník, frontman a hlavní autor repertoáru kapely Květy, kterou založil už na základní škole a hraje v ní dodnes.

 2006

  1. Vladimír Vacátko
  2. René Jahoda – vlastním jménem Jiří Axman podruhé druhý.
  3. Jan Jílek (1982) – první umístění Jana Jílka na bedně, jeho chvíle přišly až později.

 2007

  1. Jakub Foll
  2. Bohdan Bláhovec (1984) – Bohdanovo první druhé místo.
  3. Vašek Formánek (1986) – rodák z Ústí nad Labem, dříve úspěšný slamer „na roztrhání“ (zdroj slampoetry.cz), dnes její příležitostný moderátor. Pracuje jako manažer ve vývoji mobilních aplikací.

2008

  1. Jan Jílek
  2. René Jahoda – ačkoliv je to trochu oxymóron, v tomto roce byl René Jahoda potřetí druhý. Na youtube je více jeho videí z Na stojáka, ale i několik ze slamu.
  3. Jakub Foll (1978) – obhájit titul není vůbec jednoduché. Přesvědčil se o tom i Jakub Foll (vlastním jménem Folvarčný). Po prvním kole měl evidentně problém s některým z porotců, možná se všemi. https://www.youtube.com/watch?v=ySSegBQgbtU

2009

  1. Ondřej Macl
  2. Dan Binko (1982) – další rodák z Ústí nad Labem. Uvádí o sobě, že je scenárista a kreslíř komiksů, herec-amatér a hudebník. Vydal knihu Pohádky Českého středohoří. Ve finále byl celkem třikrát. Více než jeho slamy možná zaujme video nazvané Čundrák
  3. Vladimír Vacátko (1985) – tak jako Foll a Jílek také Vacátko přidal ke svému prvenství třetí místo. Zatím je to jeho poslední umístění na stupni vítězů.

2010

  1. Jakub Foll
  2. Mirek Kynčl (1985) – absolvent brněnské žurnalistiky. V současnosti pracuje na tiskovém oddělení ministerstva průmyslu a obchodu.
  3. Jan Jílek – JJ bere jenom vítězství nebo třetí místa.

2011

1. Jan Jílek
2. Sláďa (1989) – pseudonym Ladislava Kardy nadaného improvizátora. V roce 2011 zaujal konceptem improvizované milostné básně na slova která se dozvěděl od divačky z publika. Ve druhém kole už báseň na stejné téma zaujala o něco méně.
2. Bohdan Bláhovec Bohdanovo druhé druhé místo.
3. Mirek Kynčl – jeho poslední finále a možná jeden z posledních slamů vůbec. Každopádně pěkně popsal jeden ze svých prvních slamů. Žurnalistické vzdělání se nezapře. http://stisk.blog.idnes.cz/c/113876/Slam-poetry-2009-vypichnutym-okem.html

2012

  1. Martin Filippi
  2. Bohdan Bláhovec –druhé místo si zopakoval i v roce 2012, dalšího soutěžního ročníku už se odmítl zúčastnit kvůli nedostatečné motivaci.
  3. Metoděj Constantine – Metodějovo první umístění na bedně. Dostal se na ni díky výborné improvizaci ve druhém kole. Vyšší příčka mu unikla o bod.

 2013

  1. Metoděj Constantine
  2. Robin Kvapil – do soutěže se přihlásil kvůli sázce s Bohdanem Bláhovcem. Je to jeho kolega dokumentarista.
  3. Pavel Oškrkaný – dosud jeho největší úspěch. Dvakrát skončil těsně pod stupni vítězů. Hlavní redaktor Slamovin.

 2014

  1. Anatol Svahilec
  2. Metoděj Constantine – Metoděj skončil o tři body druhý. Ovšem jako první tak zkompletoval pomyslnou sbírku svých medailí (1., 2. i 3. místo)
  3. Ondřej Hrabal – po třech letech se na stupních vítězů opět umístil někdo z olomoucké větve. Student tamní filozofické fakulty.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*