V Českých Budějovicích by chtěl slamovat každý

Jako přímá účastnice regionálního kola konaného 25. listopadu v Českých Budějovicích jsem sama sebe vyzvala k sepsání této reportáže. Bohužel jsem se vyzvala o něco později, než by bylo vzhledem ke stavu mé paměti zdrávo, takže nečekejte faktografickou přesnost a výši bodového konta každého z účinkujících, ale spíše zážitky, které nevychladly.

Slam se konal v místní kavárně Horká vana, která je pro něj jako stvořená, vždyť se tam slamy konají pravidelně každý rok. Zúčastnilo se osm, možná i devět slamerů: jediná opravdová žena mezi křehkými muži Drážka, rapper Šimon Felenda, komik Sláďa, žonglér se slovy Ovidius Oválek, kukačka z Plzně Anatol Svahilec a další tři aktéři, jejichž jména mi neutkvěla, na druhou stranu to také o něčem svědčí. Za zmínku též stojí, kdo v Budějovicích chyběl. Na svůj čtvrtý nominační pokus rezignoval Pavel Oškrkaný, chyběli také loňští účastníci finále na Flédě Martin Ewa Kudrlička a Jirka Gouda. Bohužel nedorazil ani Pan Václav, jemuž cestou do Budějovic kleklo auto. Ono by to asi stejně nevyšlo, protože před Horkou vanou by nezaparkoval. Nepřijel ani žádný předskokan, který by svou přítomností podtrhl význam této akce.

Program byl zahájen nesmělou prosbou moderátora o přejetí lístečků s body. Oku bdělého pozorovatele neuniklo, že zatímco v jiných městech, kde je slam běžnou součástí kulturní nabídky, se používají body velikosti A4, ve skromných podmínkách Horké vany to však byly lístečky formátu učitelského zápisníku, což v průběhu večera trochu komplikovalo hodnocení. První sadu známek odmítla převzít divačka ve druhé řadě, jejíž podoba s Anatomem Svahilcem zřejmě nebyla zcela náhodná, se slovy, že kdyby hodnotila, nebylo by to fér. Starší sestra asi. Všechno začalo úvodním představením s krátkým zamyšlením, co dělám ve volném čase a co mne baví. Jako první promluvila Drážka, která si vylosovala jedničku a směle prohlásila, že ji baví srát lidi. Nutno říci, že se jí v tomto směru velmi dařilo. Celý večer se pak ovíjel v duchu soutěže, kdo bude ve svém projevu vulgárnější, než modrovlasá Drážka slamující například na téma pohlavních nemocí, ale laťka byla nastavena příliš vysoko. Z dalších zážitků nemohu nevzpomenout drsného rappera Šimona a jeho syrový slam o dětech z budějovického sídliště Máj. Šimon nakonec skončil druhý a je velká škoda, že se do Plzně nepodívá, minimálně proto, aby získal zkušenosti. Na druhou stranu přijet může i tak, vlaky na Plzeň jezdí každé dvě hodiny. Zaujal i Ovidius Oválek a jeho originální hra se slovy. Kdo ji slyšel, nemohl nevzpomenout na žaloběje Krhútské kroniky (Pajú kuhy žalobej, mřežom žguty padů. Baha ruk vod suda čol, kaži duša kadů…) Mělo to nápad, rýmovalo se to, bylo to originální, dobře se to poslouchalo, bohužel většina porotců kvůli jazykové bariéře příběhu nerozuměla a to Ovidia stálo body. Sláďa předvedl skvělou stand-up comedy na téma jak sbalit v hledišti sedící dívku. Nemohu se ubránit dojmu, že tohle už jsem někdy viděla. Jirka Gouda na Flédě 2014? Anatol vytáhl z šuplíku plodnou jízdu, čímž posluchače i porotu neznalou celorepublikových exhibic zcela ohromil, ale minimálně dva své fanoušky, kteří se za ním táhli až z Plzně s nadějí, že uslyší něco nového, trochu zklamal. Suverénní výkon vynesl Svahilce na první pozici.

Před druhým kolem se hledala jedna sada čísel a naštěstí se našla. Druhé kole už nepřineslo nic nového. Drážka se opět, naštěstí jen verbálně, dotýkala všech ženských i mužských pohlavních orgánů, Ovidius ohromil ekvilibristikou s češtinou, Sláďa pokračoval v balení Nikoly v hledišti a Šimon ve svém drsném protest slamu. Svahilec, o jehož vítězství již bylo více méně rozhodnuto, lehl na zem s mnoha akcemi otřískanou žížalou. To neušlo pozornosti Drážky, která ještě před hlasováním porotu kolegiálně upozornila, že je to připravený a že je to na internetu. Porota se ale Drážkou ovlivnit nedala a poslala Anatola do plzeňského finále. V závěrečné řeči se Anatol za vyplenění Budějovic všem upřímně omluvil, přidal kosmonauty, slíbil vzornou reprezentaci Budějovic ve finále, sedl na vlak a odjel. Hodnoceno zpětně, přiznejme si, že v Horké vaně zvítězila rutina nad nezkušeností. Jako nezávislý pozorovatel mohu říci, že Budějovičáky od finále vzdálil především nedostatek tréninku. Výkon Anatola vypadal trochu jako penalta vstřelená Messim na trávníku FK Chmel Blšany. Na druhou stranu, jak by opory tohoto týmu hrály, kdyby dostaly příležitost trénovat v evropském velkoklubu? Myslím, že nejméně dvě neokoukané tváře z tohoto kola by skvěle obohatily nějakou další exhibici a posunuly český slam zase o kousek dál nebo úplně jinam. Koho by měl Tomáš Kůs pozvat, nechávám zcela na jeho uvážení. Z jihu Čech hlásím, že zdroje tu jsou.

Hana Šindelářová

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*