S Janem Jílkem o pravidle dvakrát a dost a jeho nové sbírce

Necelý týden před finále přináší Slamoviny rozhovor s Janem Jílkem, jedním ze dvou českých slamerů, na něž bylo uplatněno pravidlo dvakrát a dost, a to hned při jeho vzniku v roce 2011. Podle této zásady je slamer po druhém vítězství na mistrovství České republiky automaticky vyřazen z celostátní soutěže a může se účastnit už jen exhibic.

Jsi jeden ze dvou slamerů „postižených“ pravidlem dvakrát a dost, co jsi na něj říkal v roce 2011, kdy vzniklo, a co si o něm myslíš teď?
Velkou lásku potkáš jednou, maximálně dvakrát za život a stejně to je i s vítězstvími na republikovém slamu. I když to vyřazení je ve své podstatě nelogické a diskriminační, tak cítím, že se pro mě tahle kapitola uzavřela, a i když by pro mě byla soutěž znovu otevřena, tak nevím zda bych do toho znovu šel.

Vidíš ve slam poetry v posledních letech nějaký posun?
Mnoho nových lidí, mnoho gigů, stálý souboj impra a připravenosti, setkávání, sdílení a milion dalších věcí. Posun je v tom, že je to pořád super.

Prý máš fanynku, která umí tvé slamové texty nazpaměť líp než ty?
Ano, ale nechci o tom moc mluvit, protože to je velmi osobní a intimní záležitost. Hodně mě fascinuje a trochu děsí, že existuje člověk, který zná moje texty lépe než já. Už jsme se stali přáteli a já si ji chci hýčkat, protože ona je prostě moje fanynka nr. 1. Musím zde citovat Jiřího Paroubka: „Kdo z vás to má?“

V nejbližších dnech by měla vyjít tvá druhá sbírka slamových textů, jak se bude jmenovat a na co se mohou čtenáři těšit?
Kniha je stále ve vývoji a stále hrozí nebezpečí, že to nestihneme. Inshallah to stihneme. Kniha se bude jmenovat Jan se jí lek, je to návaznost na titul Jan jí lilek a zároveň symbolické vyjádření nejdůležitějšího principu a tématu = ženy. Bude tam 14 textů z let 2010 – 2015, the best of Jan Jílek a druhý svazek sebraných spisů.

Vydat knihu, zvláště poezie, dnes není úplně levná záležitost. Minule jsi dostal na sbírku grant od občanského sdružení Fléda, které samo projevilo zájem texty publikovat. Jak je to tentokrát?
Ano, v roce 2010 to byly die fetten Jahre, jak říkají Němci. Hybatelem tohoto projektu, stejně jako celé slam poetry byla Lenka Zogatová a nová kniha bude věnována právě jí. Nyní budu knihu platit sám a náklady umořovat z prodeje, což není problém, protože v tomto případě nejde o peníze.

Jedeš na finále do Plzně?
Ano, budu tam fungovat jako předskokan (v pornobranži se tato pozice nazývá rozkuřovač) a plánuji na finále pokřtít a prodávat svoji knihu.

Komu tam budeš fandit?
To je těžká otázka, jak říkají teroristé, třaskavá otázka na tělo. Mám vztah k celé řadě účastníků finále. Asi nejvíce bych přál vítězství Mručivákovi, Ondrovi Hrabalovi a Viktoru Hanačíkovi, kteří mě svými slamy většinou nezklamou. Metodějovi bych přál vítězství, aby od toho měl pokoj. Anatol kdyby vyhrál, tak jako první zvítězí dva roky za sebou, to raději ne. Jirka Juráň je Olomoučák, takže love. A těším se na návrat Rimmera.

Jan Jílek (1982), nejznámější český slamer s pevnými texty. Dvojnásobný mistr České republiky (2008 a 2011). V roce 2010 vydal sbírku svých slamů s názvem Jan jí lilek, která byla nominována na nejkrásnější knihu roku. Dramaturg Asociace českých filmových klubů a šťastný otec. Celý jeho profil včetně videí můžete zhlédnout zde.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*