V Brně vládl slam, drogy a country

V posváteční atmosféře středy 18. listopadu se v Brně uskutečnila letošní kvalifikace mistrovství ČR ve slam poetry, která byla takovým malým restartem brněnských regionálních kol. A dá se říci, že i restartem povedeným. Kvalifikace se přesunula do prostorů mezi Sálem Břetislava Bakaly a Café Atlas, kde již letos proběhly tři exhibice. Na místo večer dorazilo 9 z 11 přihlášených slamerů a také zhruba 130 diváků, kteří svojí aktivitou částečně určili ráz brněnské kvalifikace.

Nejznámějším slamerem na prknech brněnské kvalifikace byl Ondřej Hrabal, který ovšem nesoutěžil, maje místenku ve finále již zajištěnou vítězstvím v Uherském Hradišti. V Brně měl ovšem za úkol navnadit publikum před prvním kolem, aby tak usnadnil “práci“ Květoslavu Hönigovi, který si do pořadí vytáhl číslo jedna. A navnadil ho více než dobře, přičemž tím také potvrdil, že bude těžkým soupeřem ve finále. Sestava slamerů, kteří se snažili probít do plzeňského finále, byla složená jak z absolutních nováčků, kteří se na místě slamově odpanili, aby pak ve svém druhém vystoupení vyjádřili údiv nad tím, že se probojovali do druhého kola, tak z ostřílenějších harcovníků, jako jsou Viktor Hanačík, již zmíněný Květoslav Hönig, a zejména Jirka Juráň. Ten možná tajně pomýšlel na vítězství ve “snadnějším“, aby se tak vyhnul řežbě ve své domovské Olomouci.

 Jenže právě Jirka Juráň, se postaral o největší překvapení prvního kola. A nutno říct, že právě on výrazně zlomil do té doby ospalejší atmosféru. Zhruba v polovině jeho slamu o množství světů kolem nás ho postihlo obrovské okno. Chvíli se sice zdálo, že jeho performance na téma „Jaký ještě svět by mohl existovat, poraďte mi“ patří do připraveného výstupu, brzy se však ukázalo, že Jirka právě zažívá něco, co podle svých slov ve své slamové kariéře zatím neokusil. Jirkovi však slouží ke cti, že se nesložil, a z pódia neodešel. Jako udatný rek se bez ohledu na ubíhající čas pustil do souboje se svojí pamětí i kreativitou diváků, kteří se díky jeho zapomnění probrali, a začali mu, občas škodolibě, radit. Tento slam prostě neměl zůstat nedokončen a tak ho za velkých ovací Jirka nakonec zase někde navázal a dokončil v krásném čase šesti minut a čtyřiceti vteřin, což znamenalo odpočet 21 bodů.  Probuzení diváci pak začali více interagovat jak se slamery, tak s moderátorem, což se ještě vystupňovalo po poločasovém prostřídání poroty. Před druhým kolem publikum naladilo country písničkářství Aleše Jirouška a nastala lítá řežba druhého kola, které bylo rozhodně kvalitnější (i když stále trochu nevyrovnané, co se týče výkonů některých slamerů), než to první.

První zásadní otázkou druhého kola se stalo, jakou drogu či povzbuzovač který slamer pozřel, či na čem jede. Publikum je v tomto tématu převelice podporovalo, a tak jsme se opravdu místy přiblížili spíše stand-up comedy na téma Sex, drogy a rock’n’roll, v našem případě country. Však také jediná žena mezi slamery, Natálie Terčová, vyjádřila ve druhém kole výrazné překvapení nad tím, co že to ta slam poetry vlastně je. Druhou zásadní otázkou druhého kola bylo, zda dokáže Jiří dotáhnout svoji ztrátu z kola prvního. Hec to byl obrovský, fandilo se skoro jako na fotbale. Můžeme jen spekulovat, zda oněch osm desítek a tedy plný počet bodů, získal Jirka opravdu jen za svoje vystoupení, nebo i díky sympatiím, které si vybudoval. Ale i o tom je vlastně slam. Můžeme však již prozradit, že Jirkovi se nakonec podařilo dotáhnout se “jen“ na třetí místo. I přesto si zaslouží velký obdiv slamového publika za to, jak se s nepřízní své hlavy v Brně vypořádal. To ovšem v druhém kole nebylo vše. Mohutný alkoholový a drogový finiš se sklenkou whiskey (či rumu?) předvedl také Martin Helcman a hodně tak zamíchal pořadím. Jeho nezaujatý výraz rebela alá James Dean byl jedním z velice příjemných překvapení večera a nakonec mu jeho vystoupení vyneslo těsné druhé místo.

Brno však bude ve finále reprezentovat psychedelický Viktor Hanačík, na jehož neobvyklý styl brněnské publikum tentokrát slyšelo, a bude zajímavé sledovat, jak ho přijmou v Plzni. Na závěr se sluší dodat, že snad letošní rok ukázal, že i Brno se opět může probudit, a kvalitní slam se v něm nemusí odehrávat pouze jednou za rok ve finále.

 Výsledky brněnské kvalifikace:

  1. Viktor Hanačík 133 bodů
  2. Martin Helcman 131 bodů
  3. Jirka Juráň 124 bodů

Jan Perla

V tomto odkaze si také můžete přečíst opět hodně osobní reportáž na stejné téma od Adama El Chaara.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*