Hradecké kolo opět s velmi proměnlivou atmosférou

Do hradeckého kvalifikačního kola ve středu 19. listopadu se přihlásilo šest slamerů a dvě slamerky. Po několika letech se slam nekonal v hospodě U Kohouta, známé svým atypickým tvarem do L, ale v Pilnáčkově továrně. Změna prostoru slamové atmosféře pomohla a na místo dorazili hlavně fanoušci tohoto žánru. Změna moderátora už tak úspěšná nebyla. Slamu se opět ujal člověk, který slam poetry nikdy neuváděl a ani ji neviděl naživo. Jsem přesvědčen o tom, že o ní ani nikdy neslyšel. Ale na rozdíl od toho loňského si alespoň nehrál na lyžaře, pouze v závěru s pomocí mikrofonu na šmoulu.

V prvním kole Míša Žemlová hledala v paměti číslo svého pageru. Vítězslav Louda začínal slovy, že má mokré vlasy, protože venku prší. Pořadí otáčel Pavel Oškrkaný, jenž dorazil až čtyřicet minut po plánovaném začátku. Cesta z Prahy byla dlouhá. Za první kolo dostal pěkné známky v průměru kolem devíti. Druhé kolo už se ovšem s tak velkým ohlasem nepotkalo a v podstatě zůstalo nepochopeno. Následovali další slameři v obráceném pořadí. Vítězslav Louda slamoval o tom, jak by se mělo zavést povinné homosexuální souložení s uprchlíky, s prezidentem Zemanem a vlastně s celou republikou, aby se pak česká vlajka mohla změnit na duhovou. Zdeněk Hruška měl připravený pěkný slam, který se týkal jeho vztahu s alkoholem. Tradičním účastníkem byl i Hradečan Petr Štecha. Andrea Moličová balila kluka z publika, aby mu pak v závěru řekla velmi nepříjemnou zprávu, naštěstí fiktivní. Nejlepší slam večera asi ovšem předvedl Eliáš Jeřábek, který se publika přímo zeptal, jestli jim stačí „buzerantský“ slam a nechtějí víc. Diváci víc nechtěli. Ani od Eliáše ani od nikoho jiného, a tak byl první Vítězslav Louda, věren svému křestnímu jménu. O pět bodů za ním skončila Andrea Moličová, která osudí začínala a končila. Třetí byl Pavel Oškrkaný, jenž dělal to samé, ale v obráceném pořadí.

Nejslabším článkem večera byl jednoznačně moderátor kvůli už zmiňované nezkušenosti. Například ani nevěděl, že ještě není znám mistr České republiky ve slam poetry pro rok 2015. Účinkujícím mluvil do vystoupení z druhého mikrofonu a nepamatoval si pořadí ani jména jednotlivých slamerů, včetně dost snadno identifikovatelného Zdeňka Hrušky. Čas se začínal stopovat ve chvíli, kdy organizátor pustil časomíru a pořadatelé hlásili dost nesmyslné dvě minuty. O výměně poroty nebyla také ani zmínka.

Příští rok by bylo dobré pozvat moderátora s opravdovými slamovými zkušenostmi, jak to například udělali v konkurenčních Pardubicích, které uváděl Metoděj Constantine. Pomohla by moderace jakéhokoliv zkušenějšího slamera samozřejmě kromě loni tragického Jakuba Folla, jenž měl předskakovat se svými básněmi. V podstatě dělal všechno jiné, jen neslamoval – předcvičoval, ukazoval kotouly, běhal venku a před druhým kolem měl dvacetiminutový pseudovýstup založený na urážení jednotlivých slamerů. Ovšem když se nad tím zamyslím, tak do koloritu a úrovně hradeckých regionálních kol vlastně dost dobře zapadal.

Pokud chtějí hradečtí fanoušci vidět, jak má vypadat opravdový slam poetry večer, můžou se o tom přesvědčit 23. února 2016 na velké slam poetry exhibici v tamním AC Klubu. Uvidí mistry České republiky tohoto žánru, ale také místní hvězdy jako například Eliáše Jeřábka nebo Andreu Moličovou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*