V Hradišti podle očekávání zvítězil Ondřej Hrabal

Sto padesát diváků v Orlovně přihlíželo vůbec první uherskohradišťské kvalifikaci na mistrovství České republiky ve slam poetry. Moderátorem večera byl člověk z nejpovolanějších – Bob Hýsek, hlavní spoluorganizátor celé akce. Do soutěže se přihlásilo osm slamerů a velmi unikátní je, že všichni byli z tamního regionu. Nechyběli ani dva finalisté z předchozího ročníku Ondřej Hrabal a Pavel Oškrkaný. Dalšími známými jmény byl psychedelický improvizátor Viktor Hanačík a velmi podobná definice by se dala použít i na Adama El Chaara. Jan Binder absolvoval jednu exhibici, další tři slameři Petr Káá, Jan Jindřich Karásek a Jakub Vrága byli nováčky. Posledně zmiňovaný o sobě prohlásil, že je slamový panic.

Většina nových slamerů měla nejen v úvodním kole problém zapamatovat si celý text, což buďto hned na začátku přiznali a potom pokračovali s papírem jako berličkou, nebo to samovolně vyplynulo během výstupu. Předposlední v první části Ondřej Hrabal zvolil osvědčené téma – politiku, konkrétně komunismus a získal tím rozhodující náskok. Kolo uzavíral a následující otevíral Adam El Chaar. Ondřej Hrabal i Pavel Oškrkaný v něm vsadili na regionální tematiku, prvně jmenovanému však opět přinesla o několik bodů víc. Jan Binder přečetl svůj toho dne sepsaný slam. Viktor Hanačík názorně ukázal „hanačíkovinu“, jak tento druh výstupu nazval Anatol Svahilec. V podstatě se jednalo o improvizaci poskládanou zejména z beatboxových prvků a „vláken epické sci-fi obraznosti“ s maximálním využitím možností mikrofonu i prostoru a zdárně se mu povedlo překonat dost velkou propast mezi pódiem a prvními řadami. Jan Jindřich Karásek poté vyznal lásku své partnerce a uzemnil místy dost agresivní časoměřičku. Celý večer uzavřel student speciální pedagogiky Petr Káá svou básní o orlovi přednesenou v absolutní tmě.

První uherskohradišťskou kvalifikaci vyhrál a do finále postoupil Ondřej Hrabal, kterému chyběly jen tři body do maximálního počtu. Druhý skončil Pavel Oškrkaný a třetí objev veselské exhibice Jan Binder. Večer neměl vyloženě slabá místa a ukázal, že je v regionu spousta talentovaných básníků s velkým potenciálem. Všichni dobří slamerští rodáci už se těší na další exhibici, která se na Slovácku uskuteční zase nejpozději v březnu.

Bob Hýsek a všeobecné napětí.
Bob Hýsek a předsoutěžní napětí.
Jan Jindřich Karásek.
Jan Jindřich Karásek.
Jakub Vrága.
Jakub Vrága.
Jan Binder.
Jan Binder.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*