Francouz Teddy ovládl mezinárodní slamový večer

Dvojjazyčný slam už není u nás ani jinde ve světě ničím neobvyklým. Ovšem v Plzni se na závěr týdenního mezinárodního slamového sympozia rozhodli zaexperimentovat a pozvat performery hned ze čtyřech různých zemí – Teddyho z Francie, který celý týden vedl v Plzni workshopy, Romana Boryczka z Polska, Petersena ze Slovenska a také trojici českých slamerů – Barboru, Kňoura a Pavla Oškrkaného. Organizátorem, moderátorem a předskokanem byl Roman Černík, ředitel plzeňského centra Johan.

Ve velké konkurenci několika dalších akcí zavítali v sobotu 31. října na zastávku Jižní Předměstí hlavně slamoví fajnšmekři. Výhodu měli zejména diváci, kteří ovládali buďto francouzštinu, nebo polštinu, popřípadě si ještě pamatovali slovenštinu z dob společného televizního vysílání. Hned první kolo právě patřilo z velké části slovenštině, protože Polák Roman Boryczko měl titulky pouze slovenské, ale za to velmi kvalitní stejně jako celé své vystoupení. Pavel Oškrkaný přednesl u příležitosti nedávného 97. výročí vzniku Československa a 22. výročí jeho zániku Česko-slovenský slam. A samozřejmě nechyběl ani Petersen, Slovák nikoliv jen moravský, s lyrickou poezií z ulic Bratislavy. Barbora zvolila slam v angličtině, ovšem první kolo zcela jednoznačně ovládl Francouz Teddy se svou akusticko-beatboxovo-gastronomickou básní, z níž utkvěl zejména refrén quiche, quiche, quiche. Za tento slam dostal pouze nejvyšší možné body.

V druhém kole předvedl Teddy opět hodně beatboxovou performanci, za kterou obdržel jen o několik bodů míň. Barbora zkoušela nové taktiky a Pavel slamoval tematicky ke 14. výročí 11. září, protože slavit kulatá výročí dokáže každý, o to větší cenu mají ta nekulatá. Plánovanou i neplánovanou improvizaci předvedli Kňour a Petersen. Druhé kolo zakončil Roman Boryczko na přání diváků expresivním slamem bez překladu a s bondovskou tematikou. Mezinárodní slamový večer jednoznačně ovládl Teddy a pořadí na dalších místech nemá cenu zmiňovat, protože všichni byli skvělí, a to včetně diváků. Na Jižáku už tradičně výborný byl i závěrečný cypher, kterého se výjimečně zúčastnila i Barbora. A dokonce slamovala ve francouzštině, jak se můžete přesvědčit na přiloženém videu. Tak jako všude i zde platí ono staré české přísloví – kolik jazyků znáš, tolikrát jsi slamerem.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*