V Plzni těsně zvítězil Mručivák

V plzeňském kvalifikačním kole včera v Moving station těsně zvítězil Mručivák, když za sebou o dva body nechal Lojzu Kvádra a o čtyři Švéda.

Do Plzně se přihlásilo rekordních třináct soutěžících. Od slamerů dobře známých z exhibic až po nováčky, kteří si to přišli zkusit poprvé. V prvním kole tak zaplněný sál v suterénu bývalé železniční stanice slyšel například lyrickou poezii Tomáše Jandy, dokončování rýmů Vaška Černého založené na (ne)spolupráci publika, velmi kontroverzní výrok Zdeňka Hrušky, že pivovar Polička je lepší než ten plzeňský, improvizaci Pavla Oškrkaného nebo Annayinu báseň na písmeno „L“ doplněnou tvrzením, že každá liška se ráda tře o ebonitovou tyč. K nejlepším básním prvního kola patřilo Švédovo setkání s Bohem, Mručivákův stařecký slam či spíše šlem a Lojzova rádiová improvizace na slova papája, buchta a Praha, z nichž to poslední zapomněl. Velkým překvapením bylo vystoupení Anatola Svahilce, který po minutě a dvaceti vteřinách sbalil svá dvě imaginární umyvadla ze stavebnin a odešel. Do druhého kola, kam se probojovalo jen sedm nejlepších, s nimi nepostoupil.

V tom předvedl velmi povedenou improvizaci Kňour, která mu nakonec vynesla umístění kolem čtvrtého místa. Dalšími postupujícími byli Zdeněk Hruška, luskající Martin Kudykam a dívka se vzhledem Bio Mashy a Marilyn Monroe zároveň Annaya. Jako první z favoritů šel do druhého kola Švéd a předvedl nový slam s názvem Odpoledne plné her na útvaru AČR, který mu přinesl několik desítek, ale z neznámého důvodu pro téměř všechny přítomné také jednu dvojku. Body po prvním i po druhém kole byly velmi vyrovnané a napínavé. Ve druhém vstupu chtěl Lojza Kvádr od diváků nikoliv slova, ale předměty. Ukázali mu všechno možné od zátky přes iphone až po čelovku „a nejlepší téma nakonec / byl koberec.//“ Dostal podobné body jako Švéd ovšem dvojka už se tentokrát neopakovala. Nejlepší báseň druhého kola i celého večera však předvedl Mručivák, který se snažil najít odpověď na to, co je slam (inspirován naší anketou, co není slam) a dost možná ji i našel. Byl to ten druh poezie, ze které mrazí v zádech. Dostal opět velmi podobné hodnocení jako Švéd a Lojza Kvádr v rozmezí devítek a desítek. Po prvním kole vedoucího Švéda nakonec odsunula na třetí místo ona „nešťastná“ dvojka, a tak skončil o dva body bronzový stejně jako v pražském kvalifikačním kole. Přeskočil jej Lojza Kvádr, kterého také o dva body porazil plzeňský matador Mručivák.

Večer zkušeně moderoval Nejhodnější Michal a publikum dobře rozehříval předskokan Dibi. Velmi povedený byl i závěrečný cypher, po němž většina diváků i účinkujících odcházela s hřejivým pocitem, že to byl nejlepší slam za poslední dobu. Co se týče Plzně zcela jistě a dá se očekávat, že atmosféra v Papírně na finále 5. prosince nebude o nic horší, spíše naopak.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*