Anketa: Co není slam poetry?

Pokusů o definici, co je slam poetry, už bylo mnoho. Proto jsme si mezi sebou položili otázku: Co není slam poetry? A na základě ní by i mělo vyplynout, co slam poetry je nebo by měla být. Děkuji všem slamerům za jejich pěkné a inspirativní odpovědi. Pokud by chtěl ještě někdo přispět může na mail pavel@slamoviny.wz.cz a jeho příspěvek bude zveřejňen v pokračování ankety.

Metoděj ConstantineMetoděj Constantine
To není snadná otázka, ale myslím/cítím, že slam poetry není klasická poezie, ale ani rap. Slam poetry není stand-up comedy, ale ani nudná recitace. Není snadné říct co slam poetry je, ale stoprocentně vím, že to není jenom soutěž. Slam poetry není jasně definovaná a díky tomu není její forma limitovaná. Slam poetry není pro lidi, kteří neumějí naslouchat a není ani pro ty, kteří nepřemýšlejí když hovoří! Slam není bezkontaktní zábava, ale není se čeho bát. Slam není válka a o lásku ve slamu není nouze. Slam poetry není nic, co by vás na první pohled a poslech nechytlo za srdce, aspoň tedy pro mně ne!

Lojza KvádrLojza Kvádr
Slam poetry pro mě není soutěž. Čím více se soustředím na počty bodů, tím je můj výkon horší. K tomu samozřejmě pasuje přímá úměra: Čím víc to mám na salámu, tím jsem sám se sebou spokojenější. Taky podle mě slam není autorské čtení. Nemám rád, když slamer čte svou báseň z papíru nebo z telefonu nebo z papyrusu. Vytrácí se pak ten ryzí kontakt s publikem, který je pro mne při slamu důležitou součástí.

Mručivák

Mručivák
Slam není: 1. plácání cizích textů. 2. nezřízená touha po vítězství. 3. stavění sebe nad a před text… ale to vlastně slam taky někdy je… takže – Slam is not dead!!

 


Tomáš JirečekTomáš Jireček
Slam poetry podle mě není nudný autorský čtení a není to ani stand-up comedy. Je to něco mezi. Básník a tak trochu performer a jeho omezený čas. Asi nemusí ani prvoplánově bavit. I když to se zdá být nejsnadnější cesta k srdci diváka. Zdá se, že tuhle cestu teď v České republice osaháváme a ohmatáváme. Mám rád, když vystoupí někdo z této cesty s vážným tématem. Jako třeba Saša Dvořák s bezdomovectvím nebo Barbora se svými sžíravými ženskými texty. Slam poetry není stejnost. Každý k tomu přistupuje odlišně. A to mě baví. Při každým vystoupení se můžu inspirovat.

Bob Hýsek

 

Bob Hýsek
Slam poetry není o samotě.

 

 

Pavel OškrkanýPavel Oškrkaný
Slam poetry pro mě není stand-up, byť forma je podobná a občas i někdo stand-up v rámci slam poetry dělá, ale to je hlavně tím, že slam poetry má větší tradici na rozdíl od stand-upu a lidé, kteří si chtěli zkusit stand-up, neměli donedávna kde. Slam poetry pro mě ani není divadelní improvizace. Ale na akce, které pořádají, chodím rád, ať už na představení nebo na battly. A slam poetry také není jen improvizovaná poezie a tento rozšířený stereotyp by bylo dobré postupně odstranit.

Nejhodnější Michal
Nejhodnější Michal

Není to autorské čtení. Na rozdíl od něj je důležitý kontakt s publikem, které text spoluvytváří, takže slam poetry není bez kontaktu s publikem. A slam také není bez hledání smyslu a významu slov…

 

Barbora

 

Barbora
Slam poetry asi není autorské čtení nebo recitál. A není to ani stand-up comedy. Protože slam poetry není asi ani žánr.

 

Daniel KunzDaniel Kunz
Slam poetry jako performativní žánr není… Poetry slam, či slam poetry je veskrze cokoliv. Těžko mohu někomu, kdo přečte nebo řekne spatra svou poezii, říci: „Tohle nebyl slam.“ Hranice našeho žánru jsou rozvolněné jak morálka čerstvého vysokoškoláka. Ale přeci jen nacházím jedno kritérium, které bych zařadil. Kritérium osobní zpovědi, osobní angažovanosti, důvěry v sebe sama. Text prostě, ať je sebeblbější, musí vycházet ze mě. To je pro mě hlavním kritériem toho, zda něco mohu označit za slam poetry.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*