Už ve čtvrtek začíná slam poetry workshop

Ve čtvrtek 8. října startuje v městské knihovně na Smíchově workshop o slam poetry. Povede jej také zkušený lektor Bohdan Bláhovec, kterého jsme se zeptali na pár otázek.

Pokolikáté už je workshop v pražských knihovnách?
V této knihovně je workshop poprvé. Před dvěma lety byl v Domě čtení. Dělal ho Josef Straka s Tomášem Čadou, kteří spolu dávají dohromady časopis H_aluze. Letošní dílnu inicioval Tomáš Kůs, organizátor slam poetry. Je zajímavá v tom, že každou lekci vede jiný slamer.

Jak dlouho děláš workshopy?
Musím říct, že nedělám workshopy úplně pravidelně, intenzivnější jsem dělal asi tři. Intenzivnější ve smyslu, že nebyly na jedno odpoledne, ale byly vícedenní. Když zapátrám v hlavě a vrátím se i k těm jednodenním, které třeba byly častokrát nebo nejvícekrát na Slovensku, tak si myslím, že to mohlo být od roku 2010 nebo 2011.

Na co se můžou účastníci těšit?
Pokud přijdou lidé, kteří jakkoliv znají slam poetry, což je podle mě jedna kategorie potencionálního návštěvníka, anebo lidé, kteří třeba píšou, tak se můžou těšit, že se jim dostane bohužel krátké, ale intenzivní péče. Vždy v rámci hodiny a půl, pokaždé pod vedením někoho jiného, což by jim ideálně mělo umožnit vyzkoušet si všechno, co se do té doby báli si před lidmi vyzkoušet. A tím pádem se můžou těšit na to, že až projdou všemi těmito dny, tak se nebudou bát postavit se na jeviště, kterékoliv ze slamových akcí a brutálně či něžně rozdrtit konkurenci a zaplout tak do vod českého slamíčku.

Kdo je tvůj nejúspěšnější žák?
Nikdy mě nenapadlo přemýšlet o těchto lidech jako žácích, ale musím říct, že z koho jsem měl radost, že jsme se setkali a ten člověk pokračoval i po našem setkání, tak to byl Jirka Šimek, Sára Arnsteinová, Míša Švédová, celá tahle parta. Já jsem měl před dvěma lety jednosemestrální seminář na DAMU a musím říct, že setkání s celým tímhle ročníkem tehdejších studentů alternativního herectví pro mě bylo zajímavé a myslím, že ti lidi jsou úspěšní v lecčems. Vůbec bych si nedovolil, ani nechtěl tvrdit, že seminář jim v něčem pomohl. To, že Jirka Šimek dělal slam poetry dál, z toho jsem měl upřímně radost, Míša Švédová tehdy vyhrála regionální kolo v Praze a dneska je třetím činitelem skupiny Kyklos Galaktikos. Nechci, aby to znělo jako fráze, ale moc neumím měřit svět na úspěchy a neúspěchy. Beru workshopy jako setkání, takže ten nejúspěšnější je možná ten nejzajímavější. Nějak mi utkvěla v hlavě tady ta parta okolo DAMU. S nimi to pro mě bylo strašně zajímavé setkání a oni právě potom šli na workshop do knihovny.

První workshop začíná ve smíchovské knihovně tento čtvrtek 8. října v 17:00 a vede jej právě Bohdan Bláhovec. Dozvíte se na něm, jak se stát textem. Další dílny budou následovat ve čtrnáctidenním intervalu. Ve čtvrtek 22. října bude lektorem Metoděj Constantine s tématy improvizace, pohyb, výraz a práce s publikem. Na třetím setkání 5. listopadu se dozvíte od Jana Jílka o specificích slamového textu a na závěrečném workshopu 19. listopadu se opět budete stávat textem s Bohdanem Bláhovcem. Pokud se chcete zúčastnit zarezervujte si jednotlivé termíny na e-mailu slampoetry.cz@gmail.com.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*