Byly vypsány termíny kvalifikačních kol

Na stránkách slampoetry.cz se objevily termíny kvalifikačních kol a souvisí s nimi hned několik změn. Od tohoto roku byla regionální kola přejmenována na kvalifikační a je to správné rozhodnutí, protože je nyní zřetelnější, o co se jedná, a rozdělení, podle nějž by se regionálního kola účastnili jen básníci z regionu, dlouhodobě neplatí. Další novinkou je, že namísto Frýdku-Místku, který loni vypadl, bude letos kvalifikační kolo v Uherském Hradišti. Na Uherskohradišťsku už se od června konaly tři exhibice a všechny s velmi nadprůměrnou účastí.

Skoro největší změnou je, že vůbec první kvalifikační kolo bude v Praze. Tradičně bývalo poslední, někdy pouhé dva dny před finále. Tento rok se však uskuteční už 8. října v Café V lese. Jindy první Plzeň tak bude druhá o necelý týden později – 14. října v Moving station čili zrušené hale nádraží Jižní Předměstí. Pak nás čeká třítýdenní pauza a v sobotu 7. listopadu se sešly hned tři kvalifikace. Nelze přesně říct proč, ale je to tak. V sedm začíná soutěž v tradičním pardubickém Klubu 29 a poprvé v Uherském Hradišti v tamní Orlovně. O hodinu později ve Staré aréně v Ostravě. Aby se to nepletlo, ve středu 18. listopadu jsou dvě kvalifikační kola. V Ústí nad Labem v kině Hraničář začíná kvalifikace v 19:30 a o půl hodiny dřív startuje v Brně, poprvé v Café Atlas, novém místě brněnských exhibic. Až o den později je kvalifikační kolo v Hradci Králové, taktéž na jiném místě než doposud – v Pilnáčkově továrně od 19:00. Poté, co se odbude šest slamů za dvanáct dní, z toho tři a dva ve stejném termínu, budou zbývat už jen poslední dvě regionální kola – v úterý 24. listopadu v Olomouci (tradičně v Divadle hudby, začátek 19:30) a pro změnu o den později 25. listopadu v Českých Budějovicích a tamní Horké vaně od sedmi.

Největší změnou je bezpochyby místo finále, neboť poprvé v historii české slam poetry bude v Plzni, konkrétně v Papírně 5. prosince od 20:00. O výhru 30 000 korun se tam utká jedenáct vítězů kvalifikačních kol z desíti měst (díky enormnímu zájmu slamerů postupují z Prahy nejlepší dva). Moderátorem finálového večera bude také vůbec poprvé Nejhodnější Michal a je to čtvrtý resp. pátý moderátor za poslední čtyři roky.

Budete-li mít příležitost, rozhodně na některé z kvalifikačních kol zajděte. Je to dost specifická akce, která se koná jen jednou do roka, a pravidla, atmosféra i většina účinkujících je úplně jiná než na tradičních exhibicích. Navíc se jí můžete zúčastnit, ať už jako divák, nebo jako performer. Každý ze slamerů začal tím, že jednou vylezl nahoru.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*