Světový slam žen

Anatol Svahilec bude v listopadu reprezentovat Českou republiku na mistrovství Evropy ve slam poetry. Existuje ale daleko větší světové klání, na kterém nás reprezentovat nemůže. Jmenuje se Ženy světové slam poetry (Women of the World Poetry Slam) a od roku 2008 jej pořádá americká Poetry Slam, Inc. (zkratka PSI). Každoročně zve do soutěže 72 žen z celého světa.

Turnaj má dva dny předkol. První den básnířky soutěží ve čtyř- a jednominutovém slamu. Druhý den ve dvou- a tříminutovém slamu. Samostatná umístění z každého kola se sčítají dohromady a 12 nejlepších slamerek postupuje do finále. V něm jsou tři kola po třech minutách s tím, že po každém kole vypadávají čtyři slamerky s nejmenším skóre.

Pořadatelské město se v posledních letech pravidelně mění, letos to bylo Albuquerque v Novém Mexiku. Zvítězila v něm Janae Johnson. Možná i na její počest bude příští rok od 9. do 12. března „mistrovství světa žen“ v newyorském Brooklynu. Twitterový hashtag s dalšími odkazy zde. Janae Johnson je zástupkyně menšiny, která v českém slamu chybí, vlastně jako kterákoliv jiná. Jediná menšina v českém slamu jsou ženy samotné. V současnosti prakticky jen Bio Masha, Barbora, Zuzana Kantorová a Monika Serbusová, když zrovna nekojí.

Záznamy vítězčiných slamů:

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*