Návrat po sedmiletém půstu

Jednou z velkých událostí letošního slamového roku je návrat Jiřího Charváta alias Rimmera. Hned při své premiéře 30. dubna v Teplicích zvítězil. Druhé místo obsadil přesně o měsíc později v Nymburce a mohli jste jej vidět také na festivale Habrovka. Takový comeback by neměl zůstat bez povšimnutí, a proto s ním Slamoviny udělaly krátký rozhovor. Mimochodem jeho schizofrenní báseň z finále 2008 dodnes patří k jedněm z nejlepších textů.

Kdy a proč jsi se slam poetry začal?
V roce 2008. Chtěl jsem zápasit. Váhal jsem mezi wrestlingem a poezií. Pak jsem zjistil, že wrestling není doopravdy. To rozhodlo.

Kdy a proč jsi přestal?
Chvilku na to. Protože se ukázalo, že je to… fakt divný.

Asi to byla těžká doba : ) Jak ses vrátil?
Letos mě přemluvil Anatol Svahilec, obroditel slamu. Líbí se mi, s jakým zápalem rozváží básníky, aby na ně mohli lidi bučet ve všech koutech republiky.  Rimmer go swimming

Je vidět, že jsi vtipálek, ale to s další otázkou nesouvisí. Půjdeš letos zkusit štěstí do regionálního kola?
Možná.

Máš svůj blog iwrite.cz. Jak dlouho jej píšeš?
Web iwrite.cz jsem spustil 1. 1. 2015, ale je plný obsahu, který vznikal celou dekádu. Najdete tam třeba komediální kancelářský ESC blog, povídkový cyklus z mých studentských let Chladnou hlavu, moji poezii nebo vaginálně-existenciální komiks Qejci. Před měsícem jsem napřímo oslovil své čtenáře a požádal je, aby podpořili pokračování ESC blogu. Zahrnuli mě penězi a láskou. A přiblížili mě mému snu: živit se jako spisovatel. Je to… úžasný. Moci skrze slova rozesmívat, dojímat a nedejbože nutit k zamyšlení. A dostávat nazpátek. Ze svých patronů jsem fakt naměkko.

Máš nějaké další umělecké ambice?
Alfa a omega je psaní. Proto jsem tady. Obrovskou radost mi dělají Čtvrt na smrt, kteří vezmou můj text, jdou s ním někam, kam já neumím, a když se vrátí, je z něj písnička. Určitě bych se chtěl ještě někdy vrátit ke komiksovým stripům. A ještě chodím do Improinstitutu na kurzy improvizace, ale to spíš, abych uvnitř nezemřel, než že bych někoho nutil se na to dívat.

Kde budeš v nejbližší době slamovat?
Hele, nevim úplně. Až zavolá Anatol.

Rimmerovi přejeme, aby Anatol brzo zavolal.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*